Witam Panów i Panie i proszę o pomoc.
Przeglądałem wątki forum z działu "wszystko o 924" i nie znalazłem wyjaśnienia (być może przez przeoczenie jak i nadmiar informacji) gdzie znajdują się w 924 2.0l z 1984r pola numeryczne silnika i skrzyni biegów. Czy ktoś z użytkowników tego auta lub ktoś kto zna ich umiejscowienie mógłby po chłopsku napisać mi gdzie ich szukać. Pełnią szczęścia dla mnie było by jakieś zdjęcie, bądź rysunek poglądowy.
Z góry dziękuję za pomoc.
Postów: 7463 Miejscowość: Rawa Mazowiecka/Warszawa Data rejestracji: 03.08.07
Dodane dnia 02-01-2011 13:08
Hej, numer silnika powinien być wybity na bloku. Jeżeli dobrze pamiętam to jest wybity
zaraz nad miejscem gdzie można zobaczyć kąt wyprzedzenia zapłonu, tylko że na bloku
silnika. Miejsce gdzie gdzie można zobaczyć kąt wyprzedzenia zapłonu to wziernik na
koło zamachowe, czyli musisz zanurkować na tyły silnika, mniej więcej pod linką sprzęgła.
I w tym obszarze musisz szukać na bloku numeru w stylu XJ xxx xxx *
lub XK xxx xxx * . Co do skrzyni to nie mam pojęcia. Jakbyś chciał sprawdzić czy masz
oryginalny silnik z fabryki lub skrzynią, to wyślij VIN do amerykanów, odsyłają sporo
danych. U mnie silnik się zgadza Temat znajdziesz na forum gdzieś.
Dodane dnia 02-01-2011 21:28
N skrzyń biegów jest wybity na obudowie skrzyni biegów w najwyższm jej miejscu od góry. Czyli prawie na łączeniu skrzyni z obudową wału napędowego (kielichy)