924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Strona 1 z 2 1 2 >
Autor Pęknięta szyba przednia
Wojciek
Użytkownik

Miejscowość: Gliwice
Data rejestracji: 31.01.06
Dodane dnia 31-01-2006 23:56
Niestety ale przydażyła mi się przykra przygoda: wyruszyłem ostatnio na przejażdżkę po długiej przerwie i w czasie jazdy, na prostej drodze pękła mi szyba przednia. Paskudne uczucie... Jednocześnie pękają 3 rzeczy: szyba, serce i w najbliższym czasie portfel.smiley

Moje pytanie brzmi: Czy wszystkie szyby były klejone? Mam rocznik 1981. Nie wiem czy mogę z tym jeździć, policja to jedno, ale drugie to to, czy szyba całkiem mi się nie posypie...

Co do przyczyn, to podejrzewam, że samochód jako że dawno nie był jeżdżony (ok. 3 tyg) zmroził się doszczętnie, przez co "zesztywniał", ale co dziwne, nie stało się to na nierówności. Nic przede mną nie jechało, więc ewentualny kamyczek też wykluczam. Finał jest taki, że boję się teraz jeździć, mimo że pogoda troszkę się poprawiła, no i rozglądam się za jakąś szybą z rozbiórki w rozsądnej cenie (może ktoś ma do zaoferowania?!). jeśli chodzi o pęknięcie, to jest poziome, ok 10cm od dołu (może ciepłe powietrze z nawiewów i różnica temperatur?)
Jak pech to pech.

Pozdrawiam, Wojtek
1776338
Autor RE: Pęknięta szyba przednia
Damian
Użytkownik

Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 01.02.06
Dodane dnia 01-02-2006 00:37
"Przedewszystkiem" witam serdecznie po przerwie i gratuluję reaktywacji stronki, rad jestem ogromnie, że się pojawiła, wreszcie można pogadać smiley Heheh
Wojtek, szybka mogła strzelić od mrozusmiley.
W moim '76 szyba była już wklejana, także w młodszych tymbardziej smiley Koszt nowej polskiej ( smiley ) szyby to (z montażem) do 400zł. Używkę pewnie trafisz sporo taniej, za montaż zapłacisz około 100zł. Szczerze mówiąc polecam jednak nówkę, zero rysek, doskonała przejrzystość, mała podatność na zabrudzenia, komfort jazdy zwłaszcza nocą poprawia się o jakieś 124% w stosunku do starej sfatygowanej szybki, wiem że to sporo szmalu i sam się długo wahałem z zakupem, ale nie żałuję... Normalnie auto jak nowe smiley
Acha, producent szyby "Nord Glass". Ponoć za większą kasę kupujesz tę samą szybkę tylko np z logiem "Sekurit", tak mi powiedział sprzedawca szyb... smiley

PS. Chyba jednak nie skumałem, to z emocji smiley Tak, przednie szyby wszystkie były klejone, chyba że jakaś podróba... W drobny mak się nie posypie, najwyżej pęknięcie będzie się "przedłużać", choć wcale nie musi! Jak jest mało widoczne i gdzieś na dole to możesz jakąś naklejkę (np parkingową) nakleić dla niepoznaki, bo piesek może Ci za to zabrać dowód :/

Edytowane przez Damian dnia 01-02-2006 01:00
Damian
pilatus
Administrator

Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06
Dodane dnia 01-02-2006 01:11
Damian napisał/a:
" Jak jest mało widoczne i gdzieś na dole to możesz jakąś naklejkę (np parkingową) nakleić dla niepoznaki, bo piesek może Ci za to zabrać dowód :/

No ja mam dokładnie w ten sposób pękniętą szybę - w prawym dolnym rogu. Nalepki na razie brak, ale jak będą klubowe to się nalepi smiley .
Pan na przeglądzie zainkasował za "przymknięcie oka" chyba 20 zł :-) .
Nową szybę widziałem kiedyś w ofercie jakiejś firmy za ok. 450 zł (rok temu).

pzdr
jacek (pilatus)
ciachu
Administrator

Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 29.01.06
Dodane dnia 01-02-2006 07:19
to ciekawe, ja tez mam peknieta szybe i to w dwoch miejscach - pierwsze pekniecie pojawilo sie wiosna tego roku wiec wykluczam dzialania atmosferyczne, ale stalo sie to raczej tez podczas jazdy, tak samo w prawym dolnym rogu (troche widac a troche nie poniewaz wypadlo akurat w miejscu hologramu rejestracyjnego) - przez wiele miesiecy nie stwierdzilem powiekszania sie pekniecia a teoretycznie ma miejsce

drugie pekniecie szyby nastapilo tez nie wiem gdzie - i rowniez po prawej stronie ale w polowie wysokosci, przydarzyla sie okazja wiec zakleilem to numerem startowym i nic nie widac a i to pekniecie rowniez sie nie powieksza

teoria jest taka ze sa firmy oferujace klejenie peknietych szyb do chyba 10cm, zapobiega to dalszym peknieciom ale jak widac w moim podwojnym przypadku pekniecia nie powiekszaja sie

co do wymiany szyby to raczej wszystkie byly klejone a wyjac zdrowa szybe z auta to naprawde trudna sztuka nie uszkadzajac jej oczywiscie, takze montaz nie jest najlatwiejszy i mam nadzieje ze do wklejenia nowej nie bedzie potzrebne demontowanie deski (gdzie w przypadku demontarzu jest to raczej konieczne)

pozdrawiam
ciachu
6925558 www.924.pl
Wojciek
Użytkownik

Dodane dnia 01-02-2006 08:21
Witam!

Moje pęknięcie dla odmiany nie jest z prawej strony, a z lewej, i nie tak jak u Was małe, ale przebiega mi przez ok. 60% szyby... naklejka odpada. Chyba jednak poważna sprawa w moim przypadku. Damian, mógłbyś napisać, czy były problemy z montażem, tzn czy trzeba było demontować deskę, tak jak sugeruje Ciachu?

Pozdrawiam, Wojtek
1776338
tkacki
Użytkownik

Miejscowość: Piaseczno
Dodane dnia 01-02-2006 11:57
Szybę można montować bez zdejmowania deski. Mam oryginalną instrukcję fabryczną jak to zrobić - mogę podrzucić PDF'a. Nestety, szyba jest klejona do nadwodzia - trzeba nabyć specjalne materiały. Szyby te są bez problemu do nabycia w Waw-ie. Cały czas produkuje je Pilkington Glass.
Ketchup
Użytkownik

Miejscowość: Gdynia
Dodane dnia 01-02-2006 16:04
U mnie szyba powoli sie rozkleja na bokach i smiesznie paruje jak bym mial przyciemniana tlyko na bialo smiley. Szyba przednia chyba sklada sie z dwoch warstw szkla i to moze byc powod pekania.

Mam pytanie czy ktos probowal odkleic szybe by jej nie uszkodzic ???
Najtanie wychodzi sciagnieta z niejezdzacego 924 smiley
Ketchup
tkacki
Użytkownik

Dodane dnia 01-02-2006 16:17
Instrukcja fabryczna pokazuje jak wyjąć szybę. Kilka stron ze zdjęciami - właśnie przeglądałem. Kurczę, trochę to skomplikowane.....
Mogę podesłać gify. Daj jakiś email, link lib coś.

CP9A/4G63
We are not what we own.
Damian
Użytkownik

Dodane dnia 01-02-2006 17:56
Wojtek szybę bez problemu można wkleić z zamontowaną deską rozdzielczą. Ponieważ Twoja stara szyba i tak już jest spisana na straty to z demontażem też nie powinno być problemów, trzeba tylko odkręcić tapicerki ze słupków przednich i "nadszybie" (to gdzie jest lampka i blendy przeciwsłoneczne). Najlepiej operację wycinania szyby wykonać w dwie osoby z wykorzystaniem kawałka metalowej struny od gitary nawiniętej na "coś", strunę przebijamy przez klej do wnętrza kabiny, gdzie mamy pomocnika i... ciągniemy, raz pomocnik raz Ty, tak jakby ciąć drewno smiley Po wycięciu szyby stary klej trzeba koniecznie usunąć, ewentualną korozję "zneutralizować", zabezpieczyć przed powstawaniem nowej i powierzchnię dobrze odłuścić (aceton).
Następnie ramę i szybę smarujesz warstewką primera (czy czegoś takiego smiley ) na warstę primera na szybie nakładasz klej do szyb samochodowych i montujesz szybę.
Także banał smiley Ja szybowcom przygotowałem dokładnie powierzchnię, oni tylko przyjechali, posmarowali założyli szybę skasowali 100zł za usługę i po piętnastu minutach było "już po wszystkiem"
smiley

a nawiązując do postu ketchupa, to co masz to się nazywa delaminacja czy jakoś tak smiley Typowa bolączka aut z tamtych lat, szczególnie typowa w mercedesach. Taka rozlaminowana szyba jest strasznie podatna na pękanie bo samo rozklejenie powoduje osłabienie szyby, dodatkowo jeżeli dostanie się pomiędzy warstwy szyby wilgoć (a zwykle się dostaje) to podczas mrozów zamarznie i efekt jest wiadomy... W dwóch mercach jakie miałem szyby czołowe były rozlaminowane i tam gdzie to zjawisko występowało w narożnikach pojawiały się pęknięcia

Edytowane przez Damian dnia 01-02-2006 18:12
Damian
juras
Użytkownik

Miejscowość: łódź
Dodane dnia 01-02-2006 18:14
Damianie a co to jest ta "primera", hmm ? smiley
Damian
Użytkownik

Dodane dnia 01-02-2006 18:17
juras napisał/a:
Damianie a co to jest ta "primera", hmm ? smiley

Model nissana, chyba. Nie znam się na plastiku smiley
a tak poważniej to idzie o primer, ewentualnie nazywa się to jakoś podobnie (np grunt smiley ), kupując klej do szyb trzeba i o to poprosić. Jest w malutkiej flaszeczce i aplikuje się patyczkiem z gąbeczką. Prościutkie.
Damian
Wojciek
Użytkownik

Dodane dnia 01-02-2006 18:45
Tkacki, to poproszę materiały na:
w.grodecki@wp.pl

Będę wdzięczny

Znalazłem tę firmę, którą polecał Damian, mieści się w Opolu, więc jakieś 80km ode mnie. Ale skoro skasowali Ci stówę za "czystą" robotę, to ciekawe, ile biorą za całość... A jak sobie ją zdemontuję, to bez szyby 80km po autostradzie nie zrobiesmiley Zadzwonie do skurkobańców jutro, to zobaczymy, jak sprawa wygląda.
Tkacki zaproponował jeszcze firmę z Wawy, zobaczymy jeszcze, co oni oferują i jak to wygląda cenowo. Tak sobie myślę, ile może kosztować szyba z rozbiórki, bo jeśli załóżmy 100zl, a nówka jest za 300zł to biore nówkę. Ale jeśli jednak nowa to będzie z 500zl, no to już jest ciężki wybór, bo lista rzeczy, które chce poprawić w samochodzie ma już kilka pozycji... Sami wiecie, wiosna niebawem, panienki chodzą na solarke, faceci pompują mięśnie plażowe, a ja myśle o moim wozie z systemem transaxle żeby był coraz bliżej ideałusmiley

Pozdrawiam, Wojtek
1776338
tkacki
Użytkownik

Dodane dnia 01-02-2006 21:15
Wysłane.

CP9A/4G63
We are not what we own.
Wojciek
Użytkownik

Dodane dnia 01-02-2006 23:17
wielkie dzięki Tkacki!
1776338
Wojciek
Użytkownik

Dodane dnia 02-02-2006 09:27
Panowie, Wasza teoria o możliwym niepowiększaniu się pęknięcia w moim przypadku się nie sprawdziła. Dziś rano jadąc do pracy usłyszałem "trahhh" lub coś podobnego, i z 60% zrobiło się 80% szerokości szyby. Sprawa nabrała powagi. Znów było to na "prostej" tzn. niedziurawej drodze. Podejrzewam wpływ ciepłego powietrza z nawiewów kontra -8 stopni pędu wiatru z zewnętrznej strony. Masakra!
1776338
ciachu
Administrator

Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 29.01.06
Dodane dnia 02-02-2006 15:32
to juz raczej nie roznica temperatur wykancza twoja szybe tylko po prostu masz na tyle rozlegle pekniecie ze szyba dalej leci, pewnie jutro napiszesz ze pekla w pol... tu juz nie pozostaje nic innego jak wymiana bo policja od razu zabirze dowod w takiej sytuacji

a wracajac do tych mniejszych pekniec to zaleca sie od razu po wlaczeniu silnika skierowac jeszcze zimny nawiew na szybe zeby stopniowo sie nagrzewala a nie czekac az silnik sie nagrzeje i potem bach, na szybe, wtedy jest duze prawdopodobienstwo pekniecia
6925558 www.924.pl
tkacki
Użytkownik

Dodane dnia 02-02-2006 16:21
Bez jaj z tą różnicą temperatur. Znam gościa, który na szybę lał na szybę w zimę wodę z czajnika aby ją rozmrozić i nie pękała. W naszych wozach częstą przyczyną pęknięc są naprężenia od korozji (puchnięcie blachy) pod szybą, zełaszcza na dolnym pasie pod szybą i dachu.

CP9A/4G63
We are not what we own.
sobek
Użytkownik

Miejscowość: Bydgoszcz
Data rejestracji: 05.02.06
Dodane dnia 05-02-2006 15:58
Na wstępie chciałbym przywitać się z wszystkimi. Wracając do tematu to jestem właśnie na etapie wyjęcia/wklejania szyby przedniej. U mnie pęknięć nie było, była natomiast nieszczelna pod uszczelką rdeszczówkar1; mi ściekała na skrzynkę bezpieczników. Szybę wyciołem nożykiem do tapet (trochę to trwało), ale nie wiedziałem o sposobach strunowych. W przyszłym tygodniu będę ją wklejał. Co do cen to orientowałem się na wypadek gdyby mi pękła. U mnie w Bydzie jakieś 400 z groszami dokładnie nie pamiętam plus 140 montaż, natomiast 320zł firma http://www.szybykoberski.pl

Sobek

czarne 924/78r
5489868
Wojciek
Użytkownik

Dodane dnia 05-02-2006 18:02
szybykobierski.pl - 360zł zielona z białym pasem przeciwsłonecznym. Innej nie mają. Po pierwsze jeszcze nie sprawdziłem jaki mam odcień, a po drugie sam nie wiem, czy biały pas przeciwsłoneczny będzie pasował mi wizualnie... Macie może jakąś fotkę 924 z szybą z takim pasem?

Swoją drogą, to montaż szyby kosztuje niewiele więcej, niż przesyłka. Teraz szukam szyby na terenie Śląska.

pozdrawiam, Wojtek

p.s. widzieliście avatar Jurasasmileysmileysmiley
1776338
sobek
Użytkownik

Miejscowość: Bydgoszcz
Data rejestracji: 05.02.06
Dodane dnia 05-02-2006 19:37
Wysłałem do nich zapytanie o cenę i na dzień 16 stycznia podali mi 320zł szyba zielona z pasem. Według oznaczeń powinien być to zielony pas przeciwsłoneczny.

czarne 924/78r
5489868
Strona 1 z 2 1 2 >