| | |
Logowanie | |
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło? Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
|
|
Autor |
RE: Grzejący się silnik |
miniver
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 07.04.07 |
Dodane dnia 21-07-2008 00:34 |
|
|
Tym razem ja odkopię temat... Myślałem, że problem grzejącego się silnika łaskawie mnie ominie, ale gdzie tam... Do przekłamującego wskaźnika temperatury już się przyzwyczaiłem - znaczy do tego, że włączenie świateł itp. 'podnosi' temperaturę. W każdym razie ostatnio problem nie ogranicza się do przekłamań wskaźnika..
Auto nigdy nie grzeje się na trasie - wtedy trzyma stałą temperaturę. Za to w korkach przydarza mi się czasami coś dziwnego... Czasami wszystko działa jak należy, a czasami silnik nagrzewa się, wskaźnik temperatury zbliża się do czerwonego pola (przy wyłączonych światłach, temperatura naprawdę jest wysoka, bo raz zaczęło wyrzucać płyn odpowietrznikiem), a wiatrak nie załącza się. Kiedy wskazówka bardzo zbliża się do czerwonego pola, ja wymiękam i wyłączam silnik. Przez jakiś czas nic się nie dzieje - dopiero po kilku chwilach od wyłączenia silnika włącza się wentylator... Jak wtedy włączę silnik, wiatrak śmiga nadal i chłodzi płyn w całym układzie. Czy komuś taki opis coś mówi???? Problem polega na tym, ze czasami nie włącza się wiatrak - kiedy działa poprawnie, problemu grzania nie ma...
Dodam, że termowłącznik wentylatora został wymieniony kilka dni temu. Na następny ogień pójdzie termostat, chociaż był wymieniany niecały rok temu...
Don't panic! |
|
Autor |
mihmih
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 07.08.08 |
Dodane dnia 14-08-2008 09:25 |
|
|
Witam,
dobry temat to odkopie
U mnie występuję natomiast niedogrzanie. Jestem prawie pewien że to czujnik temp. lub wskaźnik w kabinie. W łikend rozkminie temat. Zastanawia mnie jednak jeden wężyk przy zbiorniczku wyrównawczym. Przy samym korku. Wygląda jak by przez niego miał się odpowietrzać układ bo jest luźny ( 20cm i koniec wisi w powietrzu ). Wydaje mi się że przez to układ może nie mieć odpowiedniego ciśnienia, ale z drugiej strony nie wygląda to na samoróbkę. Czy tak ma byc ?
...było...
924
1980r
Zapraszam www.aerograf.kalisz.pl |
|
Autor |
juras
Użytkownik
Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06 |
Dodane dnia 14-08-2008 09:27 |
|
|
Tak ma być. Przez ten wąż wywali wodę w wypadku zbyt dużego ciśnienia np jak się silnik odpukać zagotuje.
2.5 turbo, 2.5 N/A, 2.0 turbo, 2.0 N/A, 0.8 CDI, 0.600 |
|
Autor |
mihmih
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 07.08.08 |
Dodane dnia 14-08-2008 10:16 |
|
|
Ok dzieki