Autor |
Śruba koła pasowego na wale korbowym |
Filip
Użytkownik
Miejscowość: Sosnowiec
Data rejestracji: 26.02.08 |
Dodane dnia 04-05-2008 18:33 |
|
|
Cześć! Czy ktoś z Was może mi powiedzieć, jaki gwint ma śruba dokręcająca koło pasowe do wału korbowego? Czy to jest jakiś lewy gwint? Problem polega na tym, że ukręciły się 2 śruby imbusowe i żadną siłą nie da się ich ruszyć. Postanowiłem odkręcić tą główną śrubę centralną i lipa - ani drgnie. Skoro muszę się z nią mocować to chciałbym wiedzieć chociaż w którą stronę bo nie bawi mnie perspektywa uwalenia łba. |
|
Autor |
RE: Śruba koła pasowego na wale korbowym |
porsz
Użytkownik
Miejscowość: warszawa
Data rejestracji: 19.04.06 |
Dodane dnia 04-05-2008 22:28 |
|
|
gwint ma normalny,zablokuj wał korbowy na zębatce rozrusznika ,klucz i rura i ciągniesz musi puscic
968 92r czerwony (dziwny porsiołek) (było)
924 78r czarny (w posiadaniu,, na sprzedaż
944 86 biały ( przerobiony na biało czerwony)zmienił właściciela
buggy 69r czerwony (w posiadaniu)
i teraz nie wiem w co wsiąść |
|
Autor |
Filip
Użytkownik
Dodane dnia 05-05-2008 14:42 |
|
|
Czyli masz na mysli żeby przyblokować koło zamachowe tam przy wzierniku do sprzęgła? |
|
Autor |
troll oslo
Użytkownik
Miejscowość: Moss-Norwegia
Data rejestracji: 07.08.07 |
Dodane dnia 05-05-2008 21:03 |
|
|
hm... mam nadzieje ze ruszysz...
ostatni bodajze w audi coupe nawet rura nie pomogla pomoglo gzanie palnikem, okazalo sie ze ktos nalozyl tyle loctaita ze siedzialo na amen, grzanie i klucz pneumatyczny do srub felg siezarowek 950 Nm i dopiero puscilo, masz jeszcze opcje popukania mlotkiem tez pomaga ale trzeba uwazac zreszta jak ze wszystkim , ale osobiscie nie pchal bym czegokolwiek na zeby kola zamachowego, co jak uszkodzisz?
imbusy tez sie odkreca wkladajac klucz w srube i puka w klucz mlotkiem .. zawsze puszczaly....
|
|
Autor |
Filip
Użytkownik
Dodane dnia 06-05-2008 00:04 |
|
|
Zastanowie się nad jakimś patentem. Napewno nie będę ryzykował zębów koła zamachowego. W innych samochodach poprostu blokowałem wykorbienie wału korbowego kluczem francuskim ale tym razem nie chce mi się zdejmować miski olejowej. Kolega z biura sprzedał mi patent z przykręcaniem wajhy do koła pasowego imbusami która to niby ma być punktem podparcia. Mówi, że sam to stosował przy swoim golfie.Obczaję to i dam znac. |
|
Autor |
Zwierz
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 06-05-2008 10:33 |
|
|
co do klucza francuskiego to bardziej polecam np trzonek od łopaty w wykorbienie. jest mięki i nie uszkodzi wału ani bloku. Mialem ten sam problem, nie pomagał nawet klucz udarowy. Posłanie paru młotów osiowo w łeb śrubie, a potem klucz udarowy spowodowało wyście śruby z rękami w górze
Nic nie uszkodziłem, ale fakt ze robilem to na stole, na smochodzie może być słabo z miejscem na młotek
PORSCHE 924 '81 2.0, targa, szary, (poTOMowy), żółte tablice (pojazd zabytkowy)
Edytowane przez Zwierz dnia 06-05-2008 10:35 |
|
Autor |
Filip
Użytkownik
Dodane dnia 06-05-2008 10:38 |
|
|
Masz rację - przeszkadza stabilizator. Już trochę pomłotkowałem ale nic nie dało. Powoli zaczynam się zastanawiać nad sposobem zwalczenia imbusów. Może wbić w nie większy imbus?
Pobocznym tematem są szpilki w kolektorze wydechowym - troche objechane więc lepiej wymienić puki mam wyjęty kolektor - orka na ugorze ale kocham to :-) |
|
Autor |
Zwierz
Użytkownik
Dodane dnia 07-05-2008 00:03 |
|
|
to może wyjąć stabilizator...
a co do imbusów to w czym problem ? jeśli wyrobiło się gniazdo klucza to patent jest taki żeby wbić tam młotkiem odpowiedni rozmiar klucza gwiazdkowego czy jak on sie nazywa (taki na jakie sie głowica trzyma) czasem ten patent przechodzi podobno. Ja robiłem tak tylko raz odkręcając jedną ze śrub od miski olejowej i sie udało
PORSCHE 924 '81 2.0, targa, szary, (poTOMowy), żółte tablice (pojazd zabytkowy) |
|
Autor |
Filip
Użytkownik
Dodane dnia 07-05-2008 07:25 |
|
|
Zwierzu! Wyobraź sobie że wczoraj jak jechałem z biura to właśnie pomyślałem o kluczu gwiazdkowym wiec ciesze się że potwierdzasz moje przypuszczenia! Dzisiaj to przetestuję. |
|
Autor |
porsz
Użytkownik
Miejscowość: warszawa
Data rejestracji: 19.04.06 |
Dodane dnia 07-05-2008 07:49 |
|
|
coś wam powiem, mozecie się uśmiać ,ale 30 lat odkrecam śruby wału przednie w ten sposób ,trza tylko dobrze wpasować dobry śrubokręt w zęby i pieknie blokuje ,na 30lat pracy tylko raz w zastawie 1100 śruba się urwała a nie ząb koronki
968 92r czerwony (dziwny porsiołek) (było)
924 78r czarny (w posiadaniu,, na sprzedaż
944 86 biały ( przerobiony na biało czerwony)zmienił właściciela
buggy 69r czerwony (w posiadaniu)
i teraz nie wiem w co wsiąść |
|
Autor |
Filip
Użytkownik
Dodane dnia 11-05-2008 08:27 |
|
|
Zierzu! Strzał w 10. Odkręciłem stabilizator od podłużnic, sciągnąłem trochę w dół. Odkręciłem wentylator chłodnicy żeby mieć więcej miejsca na młotek. Wbiłem końcówkę gwiazdkową nr8. Centralną śrubę zablokowałem kluczem płaskim i oparłem go o pompę wody. Poszło niespadziewanie łatwo :-). |
|
Autor |
Zwierz
Użytkownik
Dodane dnia 11-05-2008 13:50 |
|
|
ha !
PORSCHE 924 '81 2.0, targa, szary, (poTOMowy), żółte tablice (pojazd zabytkowy) |
|