924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Giełda - samochody
Autor [S] Projekt - wyścigowe 924 do dokończenia
Pumba
Użytkownik

Miejscowość: Gdańsk
Data rejestracji: 06.12.09
Dodane dnia 04-04-2016 16:34
Cześć,

Tak, jak pisałem w wątku auta: http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=16&thread_id=6067 , wystawiam projekt na sprzedaż. Tym temate uwidaczniam bardziej ogłoszenie, a dodatkowo skompresuję tu informacje z wątku.

Najpierw wady:

1. Silnik wolałbym zostawić w stanie niezłożonym i oddać go w kartonach, niż poskładać. Motywuję to tym, że mam do niego komplet niedostępnych już niemal panewek głównych wału i wypadałoby blok choć wyosiować zanim się go ponownie złoży. W głowicy są dwa gniazda zaworowe do wymiany, ponieważ zostały zaniżone, żeby dopasować się do felernego wałka rozrządu, który dostałem od firmy CATCAMS.

2. Elektryka - w wozie położyłem nowe wiązki elektryczne - według własnej koncepcji - wymusiła to na mnie rozbudowana klatka, której zastrzał do kielicha przebiega w miejscu oryginalnej konsoli bezpieczników/przekaźników. Mam oczywiście do niej schemat, jest uproszczona do bólu, natomiast miałem plan ją dopieścić w tym roku i wypadałoby to zrobić.

3. Buda - ogólnie rzecz biorąc nie jest zła, parę o niej szczegółowych informacji znajdziecie w wątku. Największą jej wadą jest obecnie mocowanie fotela kierowcy - ktoś to już kiedyś "naprawiał" i wypadałoby poprawić.

4. Lakier - nie robiłem, bo chciałem najpierw skompletować wszystkie laminaty. Stąd jest taki, jakim go zastałem, w paru miejscach tylko coś robiłem, jak już odpadała szpachla.

Co wchodzi w skład pakietu:

1. Silnik - ładny blok, ładna głowica. Nowe, jeszcze nie zakładane, kute korbowody. Komplet panewek głównych i korbowodowych. NOWY wałek rozrządu o parametrach takich samych jak ten z CATCAMS, jednak wykonany przez Świątka. 301* kątów otwarcia, wznios 13,2 mm - jest to konfiguracja sprawdzona - zawór nie dogonił mi tłoka, ani odwrotnie - przy oryginalnych sprężynach zaworowych. Regulowane koło rozrządu ( PiperCams ), nowy komplet popychaczy mechanicznych i lash capsów do ustawienia luzu zaworowego. Silnik posiada elektroniczny wtrysk i zapłon oparty na polskim komputerze EMU. Wszystkie elementy niezbędne do poskładania całości do kupy są oczywiście w zestawie. W planach miałem jeszcze kolektor wydechowy 4-1 i poprawienie kolektora dolotowego, żeby uzyskać lepszy przepływ w dolocie. Komputer EMU ma wgraną mapę, na której samochód chodzi i nawet nieźle jeździ, natomiast na pewno wymaga ona dopracowania. Przepustnica motocyklowa z GSX-R 500 oraz 4 nowe stożkowe filtry do niej. Blok był splanowany o 2,5mm, co spowodowało konieczność przerobienia napinacza rozrządu - element w zestawie. Poduszki silnika poliuretanowe własnego projektu i wykonania.

2. Buda - pełna klatka ze wzmocnieniami do samych kielichów z przodu, z tyłu zaś pociągnięta tak daleko jak się da, żeby wzmocnić budę, można się nawet pokusić o rajdy w tej konfiguracji. Wnętrze odrapane z wszystkich wygłuszeń, pomalowane na biało. W środku fotele kubełkowe ( Mirco ), kierownica zamszowa ( Momo ), pasy 4-punktowe. Lampy nieotwierane, ściągnięte z Kanady, z reflektorami Hella.

3. Zawieszenie, hamulce - przód: stabilizator 26,8mm, rozpórka górna Staffa, kolumny z gwintami wykonane przez Michała928 ze sprężyną 330lbs ( oraz 500lbs w bonusie ) , zawieszenie na 5 śrub z hamulcami z 944. Amortyzatory KONI żółte.

4. Zawieszenie, hamulce - tył: stabilizator 19mm regulowany, "szeroki" zawias 944 ( z półosiami ), nowe łożyska kół, niemal nowe tarcze hamulcowe ( 200 km przebiegu mają ). Coil-over GAZ Gold ze sprężyną 500 lbs. Układ ten jest sprawdzony i bardzo dobrze pracuje na torze, bo na drodze to jednak wychodzi trochę zbyt twardo. Poduszki belki tylnej aluminiowe, nowe Powerflexy black - tuleje belki tylnej.

5. Przeniesienie napędu: skrzynia 5-biegowa ze "szperą" - Torsenem, tarcza sprzęgła świeżo zregenerowana, nowe łożysko sprzęgłowe. Shortshifter PieszczoHa.

6. Koła - wóz stoi na kołach 16" D90 z założonymi kilkuletnimi już Toyo Proxes T1S, których to używałem na wszelkich dojazdach czy przy strojeniu. Oprócz tego w skład pakietu wchodzi komplet felg Cup II 17" z naciągniętymi na nie slickami - te już są na granicy zużycia, ale druty jeszcze nie wyłażą. Do tego komplet jeszcze nie użytych tylko-wyścigowych deszczówek 17" - bez felg.

7. Wydech - póki co jest jeno rura i tłumik końcowy marki Ulter.

Jak sobie coś przypomnę, to pewnie będę dopisywał.

Cena na tą chwilę to 24000 złotych. Cośtam uda się pewnie ewentualnie wynegocjować, natomiast jakby nie patrzeć, to cena jest sporo niższa niż cena zakupu samych elementów do tej zabawki...

EDIT: Samochód posiada ubezpiecznie oraz ważny przegląd. W związku z pojawieniem się pewnej możliwości na horyzoncie, cena może podlegać trochę większej negocjacji niż symboliczna.

Edytowane przez Pumba dnia 05-04-2016 09:06
Autor RE: [S] Projekt - wyścigowe 924 do dokończenia
piterson
Użytkownik

Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 02.02.06
Dodane dnia 05-04-2016 00:00
Pumba - jak tak można???
Wiesz po czym poznaje się prawdziwego faceta... smiley

944 '86 3.0
996.2 C4 cabrio '02
997TT '06
Cayenne S Diesel '14
Macan GTS '16
ex:
944 S2 '89
Szarak Maryjusz
Użytkownik

Miejscowość: Coruscant
Data rejestracji: 15.05.12
Dodane dnia 05-04-2016 19:26
Po tym jak kończy!!!!!!!! smiley

Porsche 924 2.0 Szarak

Nie przestaliśmy się bawić, gdy staliśmy się starzy.
Stajemy się starzy, bo przestajemy się bawić.
Pumba
Użytkownik

Dodane dnia 05-04-2016 19:34
Mogę komuś na koniec Jezioro Łabędzie zatańczyć smiley

Pumba
Użytkownik

Dodane dnia 07-04-2016 22:00
Up.

Ogłoszenie aktualne w obecnej formie jeszcze przez tydzień - później zabieram się do przekładania gratów i można będzie kupić w zasadzie budę z klatką, kubłami, kierownicą i lampami na seryjnym zawiasie za niewielkie pieniądze...

Wtedy też będzie możliwość odkupienia ode mnie wszystkich elementów mechanicznych silnika ( poduszki, wałki rozrządu, popychacze mechaniczne, lash capsy, komplet przetoczonych zaworów, ładny blok silnika, regulowane kółko rozrządu, kute korby, etc. )

tona
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 02.02.06
Dodane dnia 07-04-2016 22:50
Szarak Maryjusz napisał/a:
Po tym jak kończy!!!!!!!! smiley
Ostatnio słyszałem erratę do tego sławnego twierdzenia "prawdziwy mężczyzna nie kończy nigdy"

924'82bylo 944S2'90bylo 944TS'89bylo 944TScup'88bylo 968turboS-
Pumba
Użytkownik

Dodane dnia 11-04-2016 22:30
Nieaktualne.

Qbak
Użytkownik

Miejscowość: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Data rejestracji: 03.08.07
Dodane dnia 12-04-2016 00:37
Ała?
Czy może jeszcze jeden (sezon) i jeszcze raz (zlot)?

924 2.0 N/A - 83' Targa LM8U
Tor Poznań 2:04,992
Mapa Polskich Transaxli

QBAK - nowe części (i akcesoria) do Porsche
www.qbak.pl