924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Autor Kolo walka rozrzadu/nierowna praca silnika.
Marbarson
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 24.10.22
Dodane dnia 31-01-2025 21:59
Witam,

Po ponad roku przestoju mojego 924 2.0 NA 1980 udalo mi sie wyczyscic zbiornik paliwa i odpalic auto. Juz przed odstawieniem go na tak dlugi postoj mialem problemy z nierowna praca silnika. Brzmialo to to tak jakby cos w "gorze" silnika walilo o siebie. Troche taki dzwoniacy diesel, ktory ma sie rozpasc. Musze przyznac, ze grzebalem przy wielu reczach i im wiecej "naprawiam" to tym gorzej chodzi. smiley

Teraz wymienilem przewody zaplonowe (swiece juz wczesniej) kopulke i palec. Podlaczylem miernik cisnienia paliwa i bede probowal to wszystko rozpracowac. Na szybko sprawdzilem cold start valve i posrednio thermo time switch bo prad na piaty wtryskiwacz jest gdy silnik jest zimny a pozniej znika (tak jak chyba powinno bycsmiley).

Cisnienie z WURa na zimno wyglada ok, systemowe tez calkiem ok ale, ze chodzi jakby mial sie rozpasc na kawalki, a pod pokrywa zaworow brzmi jakby ktos walil mlotem w cos metalowego to tak naprawde wszystko mierzylem na szybko zanim sie rozleci i cisnienia z WURa na goraco nie zdazylem sprawdzic. A nie moglem bo oprocz niemilosiernego walenia dwa razy zdazyla mi sie odkrecic sruba mocujaca kolo walka rozrzadu! Dokrecilem i znowu sie odkrecila! O co tu chodzi?! smileysmiley

Bede wszystko probowal posprawdzac (cisnienia, wtryskiwacze, czy gdzies nie wsysa lewego powietrza itp.) i nieszczesny zaplon, o ktorym nawet nie chce myslec bo tak jak juz kiedys pisalem kolo zamachowe chyba jest jakos dzwnie zamontowane i w ogole zaplon to bleeesmiley. Przeszukam forum i bede dzialal. Tylko ta odkrecajaca sie sruba. Co o tym myslicie?

Pozdrawiam!
Mariusz
Autor RE: Kolo walka rozrzadu/nierowna praca silnika.
Kefirsky
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 10.01.23
Dodane dnia 01-02-2025 07:42
Sprawdź stan klina na walku. A najlepiej tez podpory walka czy przypadkiem wałek nie przyciera się na którejś podporze.