Autor |
Przeciwmgłowe tył 924 |
Filip
Użytkownik
Miejscowość: Sosnowiec
Data rejestracji: 26.02.08 |
Dodane dnia 10-08-2014 18:39 |
|
|
Zakładam nowy temat związany z rozgryzieniem jak działa układ elektryczny świateł przeciwmgłowych z tyłu. Jak wiadomo, jest to sprawdzane na corocznym badaniu rejestracyjnym. Zawsze mnie puszczali ale po kilku latach wypada to naprawić tym bardziej że robięprzegląd całej elektryki.
Założenia:
- O ile nie każdy ma lampy przecimglowe przednie, ponieważ "halogeny" w zderzaku to poprostu dodatkowe światła drogowe, to zakładam, że każdy ma tylne światła przeciwmgłowe.
- Zakładam, że każdy ma tylne przeciwmgłowe bo jak by inaczej przechodził przeglądy?
- Fakt: nie moge się doszukać na schematach tylnych przecimgłowych - są tylko wpomniane opcjonalne kable ale do przednich przeciwmgłowych.
Idąc od tyłu od lamp: od samych lamp idzie szarym kablem do samego przełącznika/włącznika kończąc się na pinie 75h. Potem z pinu 75H (tym razem duże H) kablem zółtym na bezpiecznik nr 7. Potem wraca kablem żółto-czerwonym na złączkę 7 pinową i po drugiej stronie tej złączki wisi jako żółty kabel. Kiedyś był on wpięty w G6 na tablicy przekaźników. Co ciekawe na schematach w G6 powinny być wpięte przeciwmgłowe przednie a nie tylne.
Czy ktoś z Was ma może schemat jak to powinno działać?
Skąd z tablicy przekaźników są zasilane światła przeciwmglowe tylne? |
|
Autor |
RE: Przeciwmgłowe tył 924 |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07 |
Dodane dnia 10-08-2014 19:29 |
|
|
1. Przeciwmgielne tylne powinny zapalać się jednocześnie z przednimi. Był do tego manualny włącznik tuż pod zegarami konsoli środkowej. Schemat pomocny dla ich dodania jest dla MY 1982. Zgodnie z nim - do przednich z G6 należy tylko dodać nową wiązkę dodatkową dla tylnych. Reszta bez zmian.
2. Ogólnie mówiąc Masz "rzeźbę", gdyż bezpiecznik 7 jest powiązany z opcjonalnym alarmem (podlegają mu włączniki naciskowe w drzwiach i przy klaposzybie). Całością zarządza elektroniczna centralka alarmu.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 10-08-2014 20:22 |
|
Autor |
Filip
Użytkownik
Dodane dnia 10-08-2014 21:04 |
|
|
Załączam listę - w moim na bank oryginalnie bezpiecznik jest od przeciwmglowych tył. Wszystko się zgadza tylko nie ma schematu. Będę podłączał to do G6 a G1 podepnę do H.
Filip dodał/a następującą grafikę:
|
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 10-08-2014 21:21 |
|
|
Sądziłem że mowa o głównej skrzynce - skoro chodziło o dodatkową to OK.
P.S. Skąd pochodzi ten załącznik ?
Edytowane przez konto_usuniete dnia 10-08-2014 21:27 |
|
Autor |
Filip
Użytkownik
Dodane dnia 10-08-2014 22:25 |
|
|
Niestety nie pamiętam skąd jest ta wersja - chyba z jakiejś strony zagranicznej typu pelicanparts.com albo z 924.org. Dla potomnych wkleję tu też tą wersję z manuala. U mnie jest mix bo na bezpieczniku z panelu dodatkowego na nr 1 mam klakson a nie silnik lamp. Ale za to na miejscu nr 7 mam własnie tylne lampy przecowmglowe a nie puste.
Filip dodał/a następującą grafikę:
Edytowane przez Filip dnia 10-08-2014 22:26 |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 10-08-2014 22:32 |
|
|
Dobra - już sobie znalazłem tu (zapodaję dla potomnych): http://www.924board.org/viewtopic.php?t=30590
Nie mam zielonego pojęcia skąd to jest. Może to jest wiarygodne, może nie - nie wiem. Na razie jednak wolę trzymać się firmowego Workshop Manuala i HAYNES'a. Są to sprawdzone informacje z pewnego źródła i tylko w oparciu o nie mogę pomóc. Patentów i ulepszeń nie praktykuję bo wiem już że szybko się mszczą - zwłaszcza na odległość, gdy nie widzę auta. Dla mnie to zabawa w sapera.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 10-08-2014 22:46 |
|