924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Autor Przeciwmgłowe tył 924
Filip
Użytkownik

Miejscowość: Sosnowiec
Data rejestracji: 26.02.08
Dodane dnia 10-08-2014 18:39
Zakładam nowy temat związany z rozgryzieniem jak działa układ elektryczny świateł przeciwmgłowych z tyłu. Jak wiadomo, jest to sprawdzane na corocznym badaniu rejestracyjnym. Zawsze mnie puszczali ale po kilku latach wypada to naprawić tym bardziej że robięprzegląd całej elektryki.
Założenia:
- O ile nie każdy ma lampy przecimglowe przednie, ponieważ "halogeny" w zderzaku to poprostu dodatkowe światła drogowe, to zakładam, że każdy ma tylne światła przeciwmgłowe.
- Zakładam, że każdy ma tylne przeciwmgłowe bo jak by inaczej przechodził przeglądy?
- Fakt: nie moge się doszukać na schematach tylnych przecimgłowych - są tylko wpomniane opcjonalne kable ale do przednich przeciwmgłowych.

Idąc od tyłu od lamp: od samych lamp idzie szarym kablem do samego przełącznika/włącznika kończąc się na pinie 75h. Potem z pinu 75H (tym razem duże H) kablem zółtym na bezpiecznik nr 7. Potem wraca kablem żółto-czerwonym na złączkę 7 pinową i po drugiej stronie tej złączki wisi jako żółty kabel. Kiedyś był on wpięty w G6 na tablicy przekaźników. Co ciekawe na schematach w G6 powinny być wpięte przeciwmgłowe przednie a nie tylne.

Czy ktoś z Was ma może schemat jak to powinno działać?
Skąd z tablicy przekaźników są zasilane światła przeciwmglowe tylne?
1363292
Autor RE: Przeciwmgłowe tył 924
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07
Dodane dnia 10-08-2014 19:29
1. Przeciwmgielne tylne powinny zapalać się jednocześnie z przednimi. Był do tego manualny włącznik tuż pod zegarami konsoli środkowej. Schemat pomocny dla ich dodania jest dla MY 1982. Zgodnie z nim - do przednich z G6 należy tylko dodać nową wiązkę dodatkową dla tylnych. Reszta bez zmian.

2. Ogólnie mówiąc Masz "rzeźbę", gdyż bezpiecznik 7 jest powiązany z opcjonalnym alarmem (podlegają mu włączniki naciskowe w drzwiach i przy klaposzybie). Całością zarządza elektroniczna centralka alarmu.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 10-08-2014 20:22
Filip
Użytkownik

Dodane dnia 10-08-2014 21:04
Załączam listę - w moim na bank oryginalnie bezpiecznik jest od przeciwmglowych tył. Wszystko się zgadza tylko nie ma schematu. Będę podłączał to do G6 a G1 podepnę do H.

Filip dodał/a następującą grafikę:

1363292
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 10-08-2014 21:21
Sądziłem że mowa o głównej skrzynce - skoro chodziło o dodatkową to OK.

P.S. Skąd pochodzi ten załącznik ?

Edytowane przez konto_usuniete dnia 10-08-2014 21:27
Filip
Użytkownik

Dodane dnia 10-08-2014 22:25
Niestety nie pamiętam skąd jest ta wersja - chyba z jakiejś strony zagranicznej typu pelicanparts.com albo z 924.org. Dla potomnych wkleję tu też tą wersję z manuala. U mnie jest mix bo na bezpieczniku z panelu dodatkowego na nr 1 mam klakson a nie silnik lamp. Ale za to na miejscu nr 7 mam własnie tylne lampy przecowmglowe a nie puste.

Filip dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez Filip dnia 10-08-2014 22:26
1363292
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 10-08-2014 22:32
Dobra - już sobie znalazłem tu (zapodaję dla potomnych): http://www.924board.org/viewtopic.php?t=30590

Nie mam zielonego pojęcia skąd to jest. Może to jest wiarygodne, może nie - nie wiem. Na razie jednak wolę trzymać się firmowego Workshop Manuala i HAYNES'a. Są to sprawdzone informacje z pewnego źródła i tylko w oparciu o nie mogę pomóc. Patentów i ulepszeń nie praktykuję bo wiem już że szybko się mszczą - zwłaszcza na odległość, gdy nie widzę auta. Dla mnie to zabawa w sapera.

Edytowane przez konto_usuniete dnia 10-08-2014 22:46