924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Autor Regeneracja pompy sprzęgła
klec
Użytkownik

Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 22.08.13
Dodane dnia 04-08-2016 03:13
Cześć,

Przy okazji wymiany serwa hamulcowego zdjąłem pompę sprzęgła - pociła się. Kupiłem zestaw naprawczy z Transaxle.pl i teraz stoję przed nie lada problemem - jak wymontować tłok z korpusu pompy? Z tego co widzę po ilości uszczelek to chyba muszę go wymontować.

Pierścień zabezpieczający zdjąłem, ale tłok z korpusu nie chce wyjść.

Wygląda to tak jak poniżej.

Dzięki!

Było: 924 Turbo '79 "Bziut" - srebrny, żółte blachy - pojechało daleko
Jest: Saab 900 Conv. Turbo 16v '90 USA "Schab" - szmaragdowy popierdalacz
Jest: Jaguar XJ6 series III '85 "Janusz" - błękitny zestaw wypoczynkowy na kołach
Jest: Jaguar XJS 5.3 V12 HE '83 USA "Furia" - jeszcze będzie przepiękny, jeszcze będzie wspaniały ;-)
i jeszcze jakieś dwa inne dupowozy...

klec dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez klec dnia 04-08-2016 03:15
Autor RE: Regeneracja pompy sprzęgła
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07
Dodane dnia 04-08-2016 09:32
Spróbuj sprężonym powietrzem - tak jak wypycha się cylinderki hamulcowe. Może jakieś płyny penetrujące w tym też pomogą (psikanie albo nawet kąpiel zanurzeniowa całości ) ?

klec
Użytkownik

Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 22.08.13
Dodane dnia 04-08-2016 09:47
Ze sprężonym powietrzem próbowałem - nie daje rady. Efekt jest taki jakby coś fizycznie blokowało tłoczek. Wymoczę tłoczek w płynie do czyszczenia przepustnic / gaźników - może da radę.

Było: 924 Turbo '79 "Bziut" - srebrny, żółte blachy - pojechało daleko
Jest: Saab 900 Conv. Turbo 16v '90 USA "Schab" - szmaragdowy popierdalacz
Jest: Jaguar XJ6 series III '85 "Janusz" - błękitny zestaw wypoczynkowy na kołach
Jest: Jaguar XJS 5.3 V12 HE '83 USA "Furia" - jeszcze będzie przepiękny, jeszcze będzie wspaniały ;-)
i jeszcze jakieś dwa inne dupowozy...
konto_usuniete
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07
Dodane dnia 04-08-2016 10:04
Namocz to porządnie jakimś płynem poślizgowo-penetrującym tak aby dało efekt, bo sprężone powietrze to według mnie jedyna rozsądna metoda na wypchnięcie tego. Na "fizola" (ściągacze itp.) dojdą tylko zniszczenia i nic więcej .

Może tak: pozatykaj stosowne dziury i zalej stosownym płynek tłoczek (pompę) od wewnątrz, potem postaw ją pionowo (widoczną w załączniku stroną w dół) i niech płyn sobie popracuje z tłoczkiem (nawet w godzinach). Potem próba czy wreszcie da się - i tak do pożądanego skutku. Innej opcji nie widzę - no chyba że zakup nowej pompy smiley .

P.S. Oczywiście nie przekraczaj ciśnienia roboczego pompy coby nie zamieniła się w odłamkowy granat .
P.S.2: Przydatne narzędzie pomocnicze (kup/pożycz/zrób we własnym zakresie coś podobnego): http://www.motocyklowy.pl/sealey-moto-szczypce-to-wyciagania-tloczkow-hamulcowych-motocyklowych,21678.html

Edytowane przez konto_usuniete dnia 04-08-2016 11:17