Autor |
RE: Natalia - Porsche 924 z Gdańska |
tona
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 23-04-2012 10:23 |
|
|
Misiek napisał/a:
tona napisał/a:
Gratulacje- deska prawie idealna , moze troszke mozajka lakiernicza ale wnetrze ladne i regulacja nawiewu sugeruje jednak rocznik 83.
Tona od 82r byl juz nowszy typ nawiewu wiec rocznik jest ok. Tez mam nowy nawiew i 82 rok. W 81 mialem stary i byl raczej kiepski.
Fajne auto i calkiem oki sie prezentuje. Gratulacje. Widzisz Misiek jak chcesz to znajdziesz..tytlko nie wiem czy zauwazyles w swoim rozszyfrwywaniu VINu ze Model "83.
924'82bylo 944S2'90bylo 944TS'89bylo 944TScup'88bylo 968turboS-
Edytowane przez tona dnia 23-04-2012 10:24 |
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07 |
Dodane dnia 23-04-2012 20:07 |
|
|
Tona Stwierdziłem tylko, że od 82r były takie nawiewy... w/g VINu auto rzeczywiście 83rocznik, chociaż według tego co podał Browar wychodzi, że to auto było już gotowe do sprzedania w 82r - a rocznik modelowy 83 jakieś to zamotane hehe.
było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(
924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części
Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli |
|
Autor |
wit007
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia/Warszawa
Data rejestracji: 12.02.11 |
Dodane dnia 23-04-2012 21:42 |
|
|
Czemu zamotane - po przerwie wakacyjnej auta mają już kolejny rocznik w VIN-ie i to jest właśnie rok modelowy.
Witek
jest: 997 '09 Tor Poznań 1:55,203
było: 964 '91 TP 2:03, 944 '85 TP 2:08, 924 '85, 996 '02
www.komunikado.pl agencja public relations |
|
Autor |
Natalia
Użytkownik
Miejscowość: Gdańsk
Data rejestracji: 18.03.12 |
Dodane dnia 25-04-2012 23:08 |
|
|
właśnie się zastanawiałam czemu w VIN-ie przedstawiony jest 83r.
Dzieki za pomoc! pozdro |
|
Autor |
GaZiK
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 17.06.08 |
Dodane dnia 08-08-2012 13:34 |
|
|
Moja S2-ja ma to samo, pierwsza rej. 89, w VIN-ie 90-ty
944 S2 Targa "Czarnula" - było
944 S2/Cup "Malina" - jest |
|
Autor |
Natalia
Użytkownik
Dodane dnia 08-08-2012 13:36 |
|
|
Z związku z tym jak wcześniej wspominałam biorę się za to autko poważnie, przyszedł czas na remont silnika. Przedstawiam zdjęcia z dnia wczorajszego
Oczywiście będę na bieżąco informować o dalszych działaniach i efektach pracy nad brązowym!
Różowy 924 '82
Szybsze 924
928 S '84 |
|
Autor |
Natalia
Użytkownik
Dodane dnia 08-08-2012 13:42 |
|
|
Różowy 924 '82
Szybsze 924
928 S '84 |
|
Autor |
Natalia
Użytkownik
Dodane dnia 08-08-2012 13:45 |
|
|
Różowy 924 '82
Szybsze 924
928 S '84 |
|
Autor |
Szarak Maryjusz
Użytkownik
Miejscowość: Coruscant
Data rejestracji: 15.05.12 |
Dodane dnia 08-08-2012 14:00 |
|
|
Ale numer!!!! Widziałem ten samochód 2 razy już na żywo i się nie połapałem, że to jest ten z Radomia, którym byłem zainteresowany, ale ostatecznie wybór padł na Szaraka xDDDDDD hahahahaha! No Jasne, że to ten ;D.
Remont? Faktycznie idziesz na poważnie ), ale to bardzo dobrze! Po remoncie to będzie coś XD. W końcu widzę kogoś, kto robi klasyczny, piękny szpan wóz, za którym się wszyscy oglądają na ulicach i wypytuja o rocznik życząc powodzenia z autem.
Ostatnio na tym forum widzę, jak ludzie wycinają targi, wyrywają wykładziny spawają rury do środka i nic więcej... Czy to tędy droga?? Też jestem fanem ścigania, ale chyba niedługo nie będzie już normalnego, niedotrzaskanego Prosiaczka z przytulnym wnętrzem. Jest tyle innych klasyków dobrych do wybebeszenia i ścigania, nie tylko Porsche . Coraz częściej niestety palić gumę na torze jadą ładne i wyjątkowe sztuki, a nie truposze, które tylko w ten sposób udało się ocalić przed złomowaniem.
Nie to, że Was siostry i bracia nie rozumiem, bo sam mam od dłuższego czasu ochotę i aż potrzebę coś wybebeszyć, wstawić klatkę, wzmocnić zawias i wyprężyć silnik, żeby się ścigać, bo wiem jaką to frajdę przynosi. I ja będę miał taki samochód, ale nie będzie nim żaden transaxle z nazwą zaczynającą się na P.
Życzę powodzenia z autkiem i z niecierpliwością wyczekuję rezultatów darzenia go szacunkiem, na jaki zasłużył .
Porsche 924 2.0 Szarak
Nie przestaliśmy się bawić, gdy staliśmy się starzy.
Stajemy się starzy, bo przestajemy się bawić. |
|
Autor |
Pumba
Użytkownik
Data rejestracji: 06.12.09 |
Dodane dnia 08-08-2012 14:29 |
|
|
Ech, Szaraku bez obrazy, ale pitolisz jak potłuczony
Na forum wciąż jest znacznie więcej samochodów robionych na 'muzeum', a nie na tor. Ilość projektów torowych możesz zliczyć na palcach No i powiem Ci od razu, ze nic innego nie da Ci takiej frajdy, jaką daje Transaxle zaczynające się na P. I ostatnie - to nie są samochody, których wyprodukowano 500 sztuk, żeby się nad ich 'kolekcjonerskością' rozwodzić. Tu produkcja szła masowo. Zrobienie wydmuszki z Capri czy Malucha jest taką samą zbrodnią.
Natalia jak zwykle się nie rozpisała
Remontowi podlegać będzie głowica ( zużycie oleju ), sprzęgło ( nowy komplet ), uszczelnienia bloku, rozrząd z pompą wody. Konieczna jest też wymiana poduszek silnika, bo popadały. Dodatkowo zmienione zostaną huczące łożyska tylne kół. No i szansę dostanie zaworek powietrza otrzymany od Miśka.
Wcześniej remontowany był układ hamulcowy oraz łożyska kół przednich.
Tak, tytułem rozwinięcia
Edytowane przez Pumba dnia 08-08-2012 14:34 |
|
Autor |
Szarak Maryjusz
Użytkownik
Miejscowość: Coruscant
Data rejestracji: 15.05.12 |
Dodane dnia 08-08-2012 14:51 |
|
|
Pitolę .. wiem haha! Dają frajdę, jak żadne inne fakt, ale dla mnie są jakieś takie za ładne, na tor ;D.
A teraz tak z ciekawości: ile on brał oleju przed remontem? I dlaczego powodem brania oleju jest głowica? Zaworek powietrza czemu służy, czy to jest jakaś modyfikacja K-Jeta?
Jak mogę, to pytam dzięki . Ostatnio w swoim dolewałem i chcę wiedzieć, czy może mój też za dużo "źre".
Porsche 924 2.0 Szarak
Nie przestaliśmy się bawić, gdy staliśmy się starzy.
Stajemy się starzy, bo przestajemy się bawić. |
|
Autor |
przemek84
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 06.02.07 |
Dodane dnia 08-08-2012 17:03 |
|
|
Zawor powietrza to raczej przy starcie silnika ma znaczenie ale u niej startowal wzorowo!! Pumba tylko nadzorujesz projekt czy wogole sam wyciagales ten silnik?
Sprzedam troche czesci do Porsche 924 i 944. |
|
Autor |
Qbak
Użytkownik
Miejscowość: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Data rejestracji: 03.08.07 |
Dodane dnia 08-08-2012 20:02 |
|
|
Dużo brał oleju? Ja bym jednak skusił się na rozebranie dołu silnika. Zobaczył
z którego roku są panewki, w jakim są stanie. Dodatkowy koszt uszczelki miski
olejowej, a można spojrzeć na najważniejszy punkt czyli tłoki i pierścienie.
Prawdopodobnie blok będzie ok, jeżeli silnik był prawidłowo użytkowany
Mój silnik brał duże ilości oleju 1litr na 1000km przy spokojnej jeździe. Remont
trafił się z innego powodu (jeżeli kogoś interesuje zapraszam do mojego tematu)
niż spalanie oleju, ale pierścienie dosłownie latały w tłokach... Naprawa została
przeprowadzona najprościej jak się dało, czyli rowki w tłokach zostały przetoczone
tak, żeby były równe i zostały dobrane odpowiednie pierścienie. Tak, grubość
pierścienie wzrosła, ale były teraz bardzo dobrze dopasowane. Zostały spasowane
na ciasno i teraz nie mam żadnych problemów ze znikaniem oleju. Dopiero po
wizycie na torze coś lekko znika, ale w takich ilościach że nawet czasem nie zauważam.
Generalnie na samym spalaniu oleju od remontu sporo zaoszczędziłem
Ok, rozpisałem się, a może Twój projekt będzie tylko polegał na wymianie
uszczelniaczy zaworowych bez zdejmowania głowicy i jej remontu?
Może komuś innemu się w takim razie wiedza ta przyda
Poduszki silnika? Jakieś źródło lewej? Moja niby ok, ale może bym jakiś
zapas zrobił
Sprzęgło - prewencyjnie czy coś się dzieje?
Szarak, ja rozumiem obydwa obozy - kierunek oryginał i sport. Ja jestem
aktualnie po środku, ale coraz bardziej się łamię. Każdy kto nie zamierza
się ścigać powinien (moim skromnym zdaniem) zbliżać się jak najbardziej
do oryginału i utrzymywać auto w ruchu, oczywiście wszystko zależy od
możliwości. Jestem przekonany że jeżeli przyjedziesz kiedyś na imprezę
to zrozumiesz tych od sportu Tutaj namiastka tej filozofii -
http://www.youtube.com/watch?v=Kh3A1ERsvY4
Sorry za OT
924 2.0 N/A - 83' Targa LM8U
Tor Poznań 2:04,992
Mapa Polskich Transaxli
QBAK - nowe części (i akcesoria) do Porsche |
|
Autor |
Pumba
Użytkownik
Data rejestracji: 06.12.09 |
Dodane dnia 08-08-2012 21:16 |
|
|
Dostałem opierdziel za udzielanie bardziej szczegółowych informacji niż Natalia w danym momencie miała ochotę udzielać, więc niniejszym przestaję - teraz już będę tylko 'ochy' i 'achy' wygłaszał...
Wracając do tematu wydmuszek - pomysł zrobienia z Czerwonego wydmuszki jest autorstwa nikogo innego, jak Natalii
Przemku - udzielę po raz ostatni informacji technicznej - Natalii bolid pali świetnie na ciepłym, na zimnym gorzej. Zaworek, stwierdzone zostało, nie chodzi. Ja ograniczam się w tym projekcie do pomocy w zamawianiu i wyszukiwaniu części - ewentualnie czasem coś uda się załatwić, czy pomóc.
Nie podejmuję się zadań, na które nie mogę dać gwarancji - dłubanie ograniczam do swojego bolidu, w razie czego nie będzie miał nikt do mnie pretensji Z resztą - wiesz, jak u mnie z dostępnością garażu i kanału jest
I na koniec, nowo-tradycyjnie: Och, Ach!
Edytowane przez Pumba dnia 08-08-2012 21:16 |
|
Autor |
Natalia
Użytkownik
Dodane dnia 09-08-2012 07:53 |
|
|
Pumba mnie wyprzedził z opisem planu remontu
Brązowy jest pod opieką fajnego mechanika, który zajmuje się starymi autkami, jak tylko dobierze się do silnika, będę wiedzieć czy do remontu są tłoki z pierścieniami czy coś innego za co odpowiedzialny jest ubytek oleju..
Olej miałam wymieniony. Przejechałam z ponad 1000km, a poziom oleju był pod kreską minimum, dlatego remont jest konieczny.
Sprzęgło wymieniam, gdyż jest łatwy dostęp po wyjęciu silnika i robię to przy okazji, mimo, że stare jeszcze jest sprawne.
Głowica, rozrząd, łożyska kół, poduszki silnika i to co było w/w przez Pumbę będzie zrobione
Sama jestem ciekawa efektu po remoncie!
A co do Czerwonej wydmuszki Pumby - tak to był mój pomysł, ale nie wiedziałam, że na poważnie się do tego zabierze ale i tak nie ma czego żałować bo przyjemność z szybkiej jazdy jest!
... tylko brakuje kubełków
Różowy 924 '82
Szybsze 924
928 S '84 |
|
Autor |
przemek84
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 06.02.07 |
Dodane dnia 09-08-2012 16:55 |
|
|
buhahaha to jeszcze mu Natalia napisz o laminatach,poliweglanowych szybach,poliuretanowych tulejach,grubszych drazkach,kierownicy momo z naba i innych sportowych gadgetach to Robert kupi je w mig!!ja dziekuje ale Ty masz na niego dzialanie hehe .
Sprzedam troche czesci do Porsche 924 i 944. |
|
Autor |
Natalia
Użytkownik
Dodane dnia 12-08-2012 23:25 |
|
|
Przemku - Ok, postaram się
Mam nadzieję, że w przyszłym roku już wybrniemy na jakieś zawody
Różowy 924 '82
Szybsze 924
928 S '84 |
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Dodane dnia 13-08-2012 07:36 |
|
|
Troszkę się wtrącę w razie gdybyście potrzebowali do prosiaka innego zaworka powietrza to mam jeszcze dwa zbędne więc jeden z trzech na pewno będzie ok, no chyba że jakieś fatum wszystkie załatwiło Mogę je zabrać ze sobą bo w Gdańsku będę za tydzień no i prosiaka też chętnie zobaczyłbym na żywo a nawet kilka prosiaków Jak coś dajcie znać na PW... to wezmę.
Może jeszcze jakieś graty potrzebujecie a akurat mam coś co wam się nada? jak do auta wejdzie to zabiorę.
Co do remontu to też najpierw patrzyłbym na pierścienie - to główna przyczyna problemów z olejem w tych silnikach. A jak już silnik na wierzchu to rzeczywiście dobrze zrobić wszysto wokół. Sprzęgło też jak najbardziej bo dostęp jaki jest to każdy wie. Warto to zrobić i mieć spokój na kolejne 20 lat
Szarak113 - dużo osób tutaj robi prosiaki na oryginał (ja też) ale jednak te robione do sportu dużo bardziej rzucają się w oczy
było:
Lista turbo prosiąt w PL
|
Autor |
Natalia
Użytkownik
Dodane dnia 16-08-2012 09:25 |
|
|
Misiek - aktualny zaworek działa ale z chęcią przygarniemy z Pumbą pozostałe jeśli nie będą Tobie potrzebne,
dzięki
Jak będziesz w Gdańsku, to pokażę Ci porszaka, choć nie wygląda atrakcyjnie bez silnika
Co do dalszego remontu -
cylindry będą honowane pod drugi nadwymiar tłoków (86,98), dobrane pierścienie, nowe panewki korbowodowe.
Jeżeli chodzi o wał, miejsca panewek głównych okazały się trochę porysowane, ale nadaje się tylko do polerowania więc panewki główne będą w nominalnym wymiarze.
Michał928 - dzięki za pomoc z nadwymiarowymi tłokami, nie wiem co bym bez Ciebie zrobiła !
Przemku84 - dzięki za panewki główne
Części, którymi mnie poratowaliście, jak sami wiece są niedostępne i dzięki Waszej pomocy mogę reanimować swój silnik, a więc spokojnie Brązowy zrobi kolejne 200tys na tym motorze, czyli przy następnym remoncie silnika będzie już mieć 50 lat
Różowy 924 '82
Szybsze 924
928 S '84
Edytowane przez Natalia dnia 16-08-2012 19:50 |
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Dodane dnia 16-08-2012 10:44 |
|
|
ooo 86.98 ciekawe czy to te tłoki co w jednym bloku ode mnie do wawy przyjechały Jak te to fajnie, że na coś się jeszcze przydadzą.
Zaworki zabiore bo małe a do 931 ich raczej nie wsadzę chyba że oba na raz
było:
Lista turbo prosiąt w PL
|