Autor |
Nieużywane przewody pod maską i dziwne patenty... |
sufjaf
Użytkownik
Miejscowość: Orzesze
Data rejestracji: 18.07.07 |
Dodane dnia 01-01-2008 18:19 |
|
|
Duża część naszych samochodów była przez lata 'usprawniana', w wyniku czego powstało wiele patentów. W nowym roku postanowiłem zrobić małą inwentaryzację patentów pod maską mojego wozu.
Na poniższych zdjęciach widać właściwie cztery grupy przewodów, które dyndają sobie swobodnie w komorze silnika. Mam wielką prośbę o pomoc w rozszyfrowaniu ich przeznaczenia, ponieważ chciałbym tą sprawę uporządkować.
Pierwsza jest dwuprzewodowa łączka, która znajduje się zaraz obok zbiornika wyrównawczego, na przodzie komory silnika. Jak przypuszczam może to być przewód do wentylatora chłodnicy. W moim samochodzie wentylator chłodnicy jest zasilany bezpośrednio z akumulatora, z wykorzystaniem termostatu. Chciałbym ten patent usunąć i wrócić do konstrukcji pierwotnej.
Druga w kolejności jest wtyczka z 6 okrągłymi dziurami. Znajduje się ona na kablu wychodzącym z przedziału pasażerskiego razem z kablem do silnika wycieraczek. Nie mam pojęcia jakie przeznaczenie miała pierwotnie ta wtyczka.
Trzeci przypadek dotyczy obciętego trójżyłowego przewodu do piątego wtrysku. Sprawa jest właściwie jasna, ponieważ w kabinie mam dodatkowo założony przycisk do ręcznego załączania wspomnianego wtryskiwacza. Ja jednak zastanawiam się czy jest możliwość powrotu do pierwotnego połączenia? (ew. które elementy sprawdzić/wymienić). Mam też problem z uruchamianiem gorącego silnika...
Ostatni przypadek to dwa brązowe, zaizolowane przewody oraz dwie wtyczki. Ten miszung znajduje się obok pompy hamulcowej. Nie mam zielonego pojęcia jakie było przeznaczenie tych przewodów... Czy ktoś ma jakiś pomysł?
supra MKIII 4.0 V8 Lexus power
Mercedes W202
Audi A4 Cabrio quattro 3.0 ASN
Allroad BAU
hmm Peugeot 508
sufjaf dodał/a następującą grafikę:
|
|
Autor |
RE: Nieużywane przewody pod maską i dziwne patenty... |
sufjaf
Użytkownik
Dodane dnia 01-01-2008 18:20 |
|
|
przypadek drugi
Mercedes W202
Allroad BAU
hmm Peugeot 508
|
|
Autor |
sufjaf
Użytkownik
Dodane dnia 01-01-2008 18:20 |
|
|
przypadek trzeci
Mercedes W202
Allroad BAU
hmm Peugeot 508
|
|
Autor |
sufjaf
Użytkownik
Dodane dnia 01-01-2008 18:21 |
|
|
przypadek czwarty
Mercedes W202
Allroad BAU
hmm Peugeot 508
|
|
Autor |
sufjaf
Użytkownik
Dodane dnia 01-01-2008 18:23 |
|
|
Bardzo przepraszam za dodanie zdjęć w osobnych postach, ale ta sztuka nie udała mi się w jednej wiadomości....
Mercedes W202
Allroad BAU
hmm Peugeot 508 |
|
Autor |
michal928
Użytkownik
Miejscowość: Raszyn
Data rejestracji: 20.10.06 |
Dodane dnia 01-01-2008 21:36 |
|
|
Witam. Jako ze jestem elektrykiem i dodatkowo znam 924 postaram sie rozszyfrowac do czega sa owe przewody w kolejnosci dodawania zdjec.
AD1 Sa to oryginalne przewody od wentylatora. Jesli ktos calkowicie pominal oryginalna elektryke to moga jeszcze byc luzne przewody od wlacznika termostatycznego wentylatora, jesli oryginalne sa do niego podlaczone to brakowalo tylko zasilania na wentylatorze i ktos podciagnal od akumulatora
AD2 Za malo danych - potrzebowalbym blizsze zdjecie tej wtyczki tak aby bylo ja widac dokladnie i by mozna bylo rozszyfrowac kolory kabli.
AD3 Jesli ktos obcial przewody od piatego wtrysku to trzeba sprawdzic instalacje czy:
-podczas rozruchu pojawia sie napiecie na czerwono-czarnym przewodzie - Jak nie to przerwa w elektryce na zasilaniu od wtrysku do stacyjki a to ten sam sygnal ktory steruje rozrusznikiem.
-czy jest masa na czerwono-bialym przewodzie - jak nie to przerwa w obwodzie masy do czujnika temperatury lub uszkodzony czujnik temperatury. Po kilku sekundach ciaglego krecenia masa na tym przewodzie powinna zanikac co wskazuje na sprawny czujnik temperatury sterujacy tymze wtryskiem. Jak nie to sie nie przejmuj - nie jest to az takie istotne.
-zolty przewod idzie do elektrozaworu przy k-jet i powinien byc polaczony z czerwono-czarnym
-Poza tym trzeba zalozyc wtyczke na uciete przewody
AD4 Brazowe przewody bez zadnych dodatkowych kolorow to masa. Nie mam pomyslu do czego mogly byc podlaczone. Sa 2 hmm moze czujnik otwarcia klapy... trzeba by zdjac bezpieczniki i zajrzec od srodka gdzie ida. Sa to oryginalne przewody? |
|
Autor |
Damian
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 02-01-2008 00:31 |
|
|
Ad. 2
U mnie w hamerykanckim 924 taka wtyczka jest na 99% do zasilania silnika wycieraczek. Niestety silnika owego nie mam, ale nie mam też żadnych innych przewodów w tej okolicy stąd moja diagnoza.
Zasilanie silniczka wycieraczek jest zatem zupełnie inne niż w obu moich 924 EU.
Hmmm
|
|
Autor |
meewosh
Użytkownik
Miejscowość: Ogrodzieniec
Data rejestracji: 31.10.06 |
Dodane dnia 02-01-2008 09:25 |
|
|
w 944 taka wtyczka na podszybiu była do podgrzewanych spyskiwaczy i lampki oświetlenia gratów pod maską
niegdyś '87 944 2.5 N/A S2 Look
Peżot 406 z gazem |
|
Autor |
sufjaf
Użytkownik
Dodane dnia 02-01-2008 17:55 |
|
|
Michał bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź , bardzo mi pomogłeś.
Zachęciłeś mnie do odszukania przerwy i naprawienia wentylatora -czy 924 miał jeden wentylator czy dwa jak 944?
Obcięty przewód piątego wtrysku odkryłem przypadkiem, no i faktycznie trzeba go jak najszybciej przynajmniej zaizolować. I tak mam problemy z odpalaniem gorącego silnika ale tym problemem zajmę się w niedługiej przyszłości...
Jeśli chodzi o dziwny przewód obok pompy hamulcowej, to jest on oryginalny .
Przewód obok silniczka wycieraczek (zdjęcie wtyczki załączam poniżej) może faktycznie jest przeznaczony do oświetlenia i ogrzewania spryskiwaczy? Damian jak Ty jeździsz bez silnika wycieraczek? Mój silnik pracuje z prędkością żółwia wybierającego się na tamten świat ale jednak od biedy zetrze szybę -ale w ogóle bez wycieraków to hardkorek
Z elektryką w moim samochodzie jest ogólnie taki problem, że woda chętnie i sprawnie dostająca się do kabiny powoduje szybką korozję styków miedzianych. Awarie wszystkiego co elektryczne są częste ale przy okazji, w większości przypadków bardzo proste do usunięcia -wystarczy przeczyścić styki lub wyjąć i włożyć bezpiecznik i wsjo wraca do normy
Mercedes W202
Allroad BAU
hmm Peugeot 508
|
|
Autor |
igor
Użytkownik
Miejscowość: waw / lbn
Data rejestracji: 15.11.06 |
Dodane dnia 02-01-2008 21:30 |
|
|
sufjaf napisał/a:
czy 924 miał jeden wentylator czy dwa jak 944?
dwa wentylatory miały tylko wersje z klimą
924S LeMans Targa '88
924S LeMans Targa '88 - projekt
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
Damian
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 04-01-2008 18:22 |
|
|
sufjaf napisał/a: Damian jak Ty jeździsz bez silnika wycieraczek? Mój silnik pracuje z prędkością żółwia wybierającego się na tamten świat ale jednak od biedy zetrze szybę -ale w ogóle bez wycieraków to hardkorek
Nie są poczebne, kiedyś w telewizorze widziałem, że można jeździć z głową wystawioną przez okno. Polecam.
a przy tym szyba się nie rysuje od wycieraczek.
a powyżej 140km/h szyba już się sama dość ładnie oczyszcza
Wracajac do tematu, to w rzeczy samej może być "to od tego o czym" napisał meewosh, bo kable trochu za cienkie na silniczek wycieraczek.
|
|