Autor |
RE: kalendarz nasze porsche |
SIMO
Użytkownik
Miejscowość: Podlasie
Data rejestracji: 07.06.09 |
Dodane dnia 17-12-2009 15:36 |
|
|
SIMO napisał/a:
Jeśli powyższe jest akceptowalne, to mogę krótkim czasie w/w punkty rozwinąć do postaci konkretnego planu.
Mówiąc o rozwinięciu miałem na myśli także określenie uwarunkowań, które sugerują takie a nie inne rozwiązania. Oznacza to, że np. w przypadku określenia grupy redakcyjnej neleży brać pod uwagę:
1. cechy merytoryczne potrzebne grupie (grafik, plastyk, znajomość możliwości forum 924.pl i uprawnienia do dysponowania nim)
2. dyspozycyjność w zakresie zaplanowanych działań grupy
3. liczebność minimalna grupy, wynikająca z potrzeb merytorycznych
4. liczebność optymalna grupy, umożliwiająca działanie grupy w niepełnym składzie
5. liczebność maksymalna grupy, zapobiegająca 'demokratycznemu paraliżowi'
To tylko przykład. Moim zdaniem bez takiego 'biznez planu' szanse powodzenia pozostaną takie, jakie są.
Pragnę także zauważyć, że autorstwo takiego planu w żadnym wypadku nie stanowi tytułu (czy też aspiracji) do członkowstwa w grupie, która powinna być wybrana przez zarządzających forum.
928S4'87 manual |
|
Autor |
Mammoth
Użytkownik
Miejscowość: woj. lubelskie
Data rejestracji: 13.03.08 |
Dodane dnia 17-12-2009 16:37 |
|
|
Wy ustalajcie kto się zajmie konkretami, a ja podrzucę kilka kolejnych pomysłów
[img]http://images42.fotosik.pl/151/3d601d4cadf5134cm.jpg[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/235/1d6ca4e842c825fbm.jpg[/img]
[img]http://images39.fotosik.pl/235/dba957d4639d5491m.jpg[/img] Zaznaczam, że to są zdjęcia z tematu "najlepsze waszym zdaniem fotki waszych prosiaków".
ps.
Igor.. może jednak znajdziesz to co zrobił Twój grafik?
Porsche 924 78' (...)
Porsche 924 78' (już nie ma)
"W Porsche psują się tylko dwie rzeczy: świece lub coś innego"
Edytowane przez Mammoth dnia 17-12-2009 23:04 |
|
Autor |
Olo924
Użytkownik
Miejscowość: Kraków / Warszawa
Data rejestracji: 04.02.06 |
Dodane dnia 17-12-2009 16:54 |
|
|
Mammoth napisał/a:
ps.
Igor.. może jednak znajdziesz to co zrobił Twój grafik?
to chyba nie realne .... albo chyba że mówisz o kalendarzu na 2012 r. |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Miejscowość: waw / lbn
Data rejestracji: 15.11.06 |
Dodane dnia 17-12-2009 19:37 |
|
|
spoko - dziś podrzuce
924S LeMans Targa '88
924S LeMans Targa '88 - projekt
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
marecki
Użytkownik
Miejscowość: piaseczno
Data rejestracji: 16.10.07 |
Dodane dnia 17-12-2009 22:06 |
|
|
nie róbmy katologu samochodów z forum ja bym lobbował za umieszczaniem zdjęć z galerii ( w stosunku 50%-50% ) było tyle fajnych imprez, że szkoda pominąć takie chwile
|
|
Autor |
Qbak
Użytkownik
Miejscowość: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Data rejestracji: 03.08.07 |
Dodane dnia 17-12-2009 22:25 |
|
|
Po dwóch miesiącach powrócił jak feniks
924 2.0 N/A - 83' Targa LM8U
Tor Poznań 2:04,992
Mapa Polskich Transaxli
QBAK - nowe części (i akcesoria) do Porsche |
|
Autor |
Marta
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 27.06.06 |
Dodane dnia 17-12-2009 23:28 |
|
|
Mammoth napisał/a:
Zaznaczam, że to są zdjęcia z tematu "najlepsze waszym zdaniem fotki waszych prosiaków".
Mammoth... bo to jest NAJLEPSZA fotka mojego prosiaka.
Nie widać na niej rdzy i mchu...
Mam jeszcze takie:
[img]http://lh4.ggpht.com/_S9H4qusNoQY/SsuHzXLvcRI/AAAAAAAAGhY/ZZFhkYIUBHw/s720/DSC_0008.JPG[/img]
[img]http://lh4.ggpht.com/_S9H4qusNoQY/SsuHsuuuJeI/AAAAAAAAGhE/drHM7ORBa4k/s720/DSC_0002.JPG[/img]
BTW: szkoda, że ironii nie widać w internecie
Ale skoro to poważny temat, a ja śmiałam zażartować... PRZEPRASZAM, zachowałam się jak gówniarz, niniejszym składam samokrytykę...
|
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 18-12-2009 01:13 |
|
|
hej,
mam problem bo grafiki nie potrafię znaleźć, a już nie pracuję w tamtej firmie i raczej nie zdobędę grafiki.
jednakże sam coś mogę zaproponować. pierwszy pomysł jest następujący:
format a2 (jeśli takie coś jest? takie 2 razy a3)
rozkład miesięcy - myślałem, żeby zaproponować następujący rozkład:
1. 5 stron (miesięcy) poświęcić na imprezy Pucharu 924.pl (każda to inna strona)
2. pozostałe strony poświęcić na auta klubowe i ludzi, którzy wnieśli najwięcej (organizacji, ale również czegoś fajnego). i tak oto moje propozycje:
- Pilatus i Gotka - jako prowoderzy, jednocześnie pierwszy sezon v-car
- Ciachu - jako prowoder, ale również bardzo ciekawa rajdówka
- Michal928 - jedyne 931 w Llubie
- Piterson - najciekawsze przedniosilnikowa rajdówka w Polsce
- Adam - najładniejsze 924 Le Mans w kraju (jak nie na świecie)
- __________ tutaj nie wiem
- __________ tutaj nie wiem
mam tutaj dwa typy, ale ciekaw jestem Waszych sugestii... może np. ogłosimy konkurs, tzn. wybierzemy większością głosów jak u Mareckiego
oczywiście miesiące z imprezami przeplatałyby się z miesiącami z Klubowiczami (żeby nie było nudno)
projekty przygotowałem w dwóch wersjach kolorystycznych (szare i białe tło, z tym różne kolory), oraz wersje 2 i 3 różnią się typem czcionki.
[img]http://images39.fotosik.pl/235/e741e919028ccf0d.png[/img]
[img]http://images35.fotosik.pl/94/bd2877937e60884c.png[/img]
[img]http://images50.fotosik.pl/239/0fe8e976192d30e2.png[/img]
każdy miesiąc to jedno zdjęcie główne i kilka pobocznych związanych z nim po bokach.
po bokach w zależności od tego czy strona jest poświęcona imprezie, czy Klubowiczowi, kolumny różnie się zachowują:
dla Klubowiczów te w kolumnie szerszej to ludzie i samochody, a te w kolumnie węższej to tzw. szczegóły techniczne
dla Pucharu 924.pl kolumny są równe i prezentują przeplatające się zdjęcia ludzi i sytuacji i samochodów
oczywiście to jest tylko jakaś tam moja pierwsza propozycja jutro w miarę wolnego czasu może zrobię drugą wersjję z jednym głównym zdjęciem na całą szerokosć i na górze miniaturki innych zdjęć, pod spodem nazwa miesiąca, i że kalendarz itp.
no i na koniec - jeśli ew. mielibyśmy to drukować, to znacznie poprawilibyśmy jakość - chodzi tu zarówno o jakość zdjęć, te daty w niektórych zdjęciach, jakoś logotypu, kolorystyka, itp. to, co Wam przedstawiłem ma tylko zobrazować mniej więcej ułożenie i kolorystykę.
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76
Edytowane przez igor dnia 18-12-2009 01:26 |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 18-12-2009 01:29 |
|
|
Swoją drogą - Michał! Właśnie zauważyłem na tym Twoim zdjęciu, że ukradłeś mi Czesiowy Zapaszek Kwiatuszkowy z lusterka, który podarowała mi Magda!!
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
Mammoth
Użytkownik
Dodane dnia 18-12-2009 03:34 |
|
|
Oooo.. Super. Bardzo fajne, ale...
- O ile dobrze pamiętam Ciachu lub Pilatus był przeciwny wykorzystywaniu logo forum bez wcześniejszego uzgodnienia tego z administracją.
- Nie wiem czy nie za bardzo komplikujesz tematu. 7 stron poświęconych pojedynczym osobom i 5 z imprez 924.. a co z kimś kto nie brał udziału w pucharze, a chciałby aby jego auto znalazło się w kalendarzu? Skreślić taką osobę? Są fajne fotki Jadaka, Grafffika czy Cichego (nie będę wszystkich wymieniał) poza imprezami.. jak takie foty wkomponować w strony, których motywem przewodnim jest Puchar 924.pl i ścigające się, oklejone auta?
- Taki układ zdjęć też może być problematyczny. Chyba lepiej uniknąć sytuacji typu: "dlaczego jego auto jest w centrum na największej fotce, a moje na jakiejś miniaturce?" To się może kojarzyć z hasłem "równi i równiejsi". Wiadomo.. są perełki, ale chyba każdy chciałby aby jego auto było jak najlepiej pokazane, a nie tworzyło tło gdzieś obok zdjęcia głównego?
- Zdjęcia forumowiczów.. Nie wiem czy każdy zgodzi się na druk swojej osoby w takiej formie. Ktoś może sobie tego nie życzyć. Zdjęcie właściciela, a auta to trochę inna sprawa.
- Przypominam, że przez pół roku (!!) zdjęcia do Mareckiego wysłały 3 osoby + kilka osób wkleiło fotki na forum. Jednak.. trzeba jasno określić kto byłby poważnie zainteresowany tematem, bo bez tego jest to tylko forumowe paplanie.
ps.
Zonabilka.. wiesz.. Misiek26 założył temat aby ogarnąć jakoś zdjęcia do kalendarza i zebrać najlepsze w jednym miejscu, a tu niektórzy sobie jaja robią. Może temat kalendarza jest zabawny i śmieszy innych (z takim podejściem trudno wierzyć w realizację tego projektu), ale jednak wydaje się być sympatycznym pomysłem. Czy coś z tego wyniknie.. Zobaczymy.
Porsche 924 78' (...)
"W Porsche psują się tylko dwie rzeczy: świece lub coś innego" |
|
Autor |
Marta
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 18-12-2009 06:11 |
|
|
Mammoth napisał/a:
Zonabilka.. wiesz.. Misiek26 założył temat aby ogarnąć jakoś zdjęcia do kalendarza i zebrać najlepsze w jednym miejscu, a tu niektórzy sobie jaja robią. Może temat kalendarza jest zabawny i śmieszy innych (z takim podejściem trudno wierzyć w realizację tego projektu), ale jednak wydaje się być sympatycznym pomysłem.
Ok.
Już swój post stamtąd wywaliłam.
Edytowane przez Marta dnia 18-12-2009 06:11 |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 18-12-2009 07:55 |
|
|
Mammoth napisał/a:
- O ile dobrze pamiętam Ciachu lub Pilatus był przeciwny wykorzystywaniu logo forum bez wcześniejszego uzgodnienia tego z administracją.[quote]
to zobaczymy co powiedza...
[quote]- Nie wiem czy nie za bardzo komplikujesz tematu. 7 stron poświęconych pojedynczym osobom i 5 z imprez 924.. a co z kimś kto nie brał udziału w pucharze, a chciałby aby jego auto znalazło się w kalendarzu? Skreślić taką osobę? Są fajne fotki Jadaka, Grafffika czy Cichego (nie będę wszystkich wymieniał) poza imprezami.. jak takie foty wkomponować w strony, których motywem przewodnim jest Puchar 924.pl i ścigające się, oklejone auta?
no to jest propozycja formuły - oczywiście można dostosować do potrzeb.
na obronę swojej formuły powiem tylko tyle: ciężko czasem wszystkim dogodzić. dlatego lepiej wybrać system taki, w którym nie będzie ryzyka niedogodzenia wszystkim - czyli wybieramy, kogo chcemy oglądać.
na pewno fajnie w pierwszym wydaniu kalendarza dać organizatorów głównych 924.pl.
ponadto trzeba dać imprezy Klubowe, bo ten rok jest jakby 'rewolucyjny' dla naszego Klubu pod względem samodzielnych imprez
co więcej trzeba można dać ciekawe modele - ale takie nie na zasadzie 'bo łądne zdjęcie wyszło' tylko ludzie, którzy podeszli do swojego auta z pasją, włożyli mnóstwo serca, miłości i pieniędzy i wyszło z tego coś zajebistego na skalę ogólnopolską, a czasem ogólnoświatową...
wiesz, z całym szacunkiem do auta Jadaka, Cichego, mojego auta i innych - czym one są w porównaniu np. do 924 LeMans Adama? nawet jak pomalujemy, to nie to samo tak samo dalej - czym są wobec 944 Pitersona? no i czym są wobec 924 Ciacha - który przez ile to już lat z rzędu wygrywa wszystkie zawody 924 i klasę ma PCP - dlatego sądzę, że uczciwie, chcąc robić kalendarz Klubu 924.pl, to warto zastanowić się nad zaproponowaną formułą - że pokazujemy najciekawsze projekty, auta, wydarzenia (np. myślałem też o tym 'grindzie' Kuzika ), a nie robimy miszmasz samochodów z którego na kalendarzu z daleka nie będzie nic widać
- Taki układ zdjęć też może być problematyczny. Chyba lepiej uniknąć sytuacji typu: "dlaczego jego auto jest w centrum na największej fotce, a moje na jakiejś miniaturce?" To się może kojarzyć z hasłem "równi i równiejsi". Wiadomo.. są perełki, ale chyba każdy chciałby aby jego auto było jak najlepiej pokazane, a nie tworzyło tło gdzieś obok zdjęcia głównego?
no tutaj uważam troszkę że przesadzasz. to jest kalendarz, a nie konkurs piękności. aż tak źle nie będzie moje auto było 2 razy w kalendarzu PCP - raz jako główne auto w jednym miesiącu, a raz jako gdzieś tam jako malutkie zdjęcie. naprawdę mi to nie przeszkadzało
myślę, że jesteśmy raczej dojrzali ludzie i nie będzie takich akcji
kiedyś był odcinek SouthPark że robili przedstawienie wigilijne i co chwilę kogoś jakiś symbol irytował (np. krzyż innowyznaniowców czy niektóre elementy gejów, itp. itd.) - w końcu zrobili przedstawienie w czarnych strojach, śpiewając piosenki niemające nic wspólnego ze świętami, beż szopki, krzyża i dziecia chrystusa... nie zapędzajmy się też w taki kozi róg
- Zdjęcia forumowiczów.. Nie wiem czy każdy zgodzi się na druk swojej osoby w takiej formie. Ktoś może sobie tego nie życzyć. Zdjęcie właściciela, a auta to trochę inna sprawa.
nie no - zdjęcia publikujemy dopiero po akcjeptacji. po drugie - bez przesady - to nasz wewnętrzny plakat byłby przeciez
- Przypominam, że przez pół roku (!!) zdjęcia do Mareckiego wysłały 3 osoby + kilka osób wkleiło fotki na forum. Jednak.. trzeba jasno określić kto byłby poważnie zainteresowany tematem, bo bez tego jest to tylko forumowe paplanie.
szczerze - sądzę, że troszkę dorabiamy tutaj filozofię... te 5osobowe skłądy, itp itd. czekając za każdym razem feedback, itp, to jeszcze rok minie zanim to zrobimy. na PCP fajnie to rozwiązują. bez filozofii zbędnej, itp. tak samo, ktoś chce umieścić swoją fotę - na pewno gdzieś tam będzie. ktoś nie, to nie. i tyle.
Zonabilka..
oj tam! no i przepraszam - na moim projekcie Wasze Porsche jest autem dnia Sierpnia
a co inni myślą o takim kalendarzu?
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76
Edytowane przez igor dnia 18-12-2009 08:10 |
|
Autor |
Marta
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 18-12-2009 09:15 |
|
|
igor napisał/a:
oj tam! no i przepraszam - na moim projekcie Wasze Porsche jest autem dnia Sierpnia
Ale... które? Jeśli biłkowe czarne - to rozumiem. Ale jeśli chodzi o moje białe... to jednak najlepiej wygląda pod brezentem
|
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 18-12-2009 09:46 |
|
|
motorek
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
Marta
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 18-12-2009 09:56 |
|
|
igor napisał/a:
motorek
Trafny wybór
Dobra, koniec OT
(coby Mammoth znów mi nie dał po łbie )
|
|
Autor |
Qbak
Użytkownik
Miejscowość: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Data rejestracji: 03.08.07 |
Dodane dnia 18-12-2009 11:24 |
|
|
Igor po pierwsze - logo. Nie wiem czy administracja będzie zadowolona, pewnie będą
chcieli brać udział w tworzeniu kalendarza (wiem, że to pewnie nie problem z Twojej
strony, ale Oni zawsze wszystko robią perfekcyjnie więc mogłoby to trochę trwać )
albo nie używaj logo (tak, dziwnie to brzmi w końcu to ma być kalendarz 924.pl).
Co do formatu, A2? Ja myślałem o A4, a A3 to już max. Chodzi też o to, żeby koszta
były mniejsze. Więcej osób wtedy będzie mogło sobie pozwolić na taki wydatek.
Kalendarz A4 to jakieś 35-40zł. Za rok taki A2 będzie trzeba gdzieś przechować,
a to jest przecież spora kobyła. Nie chciałbym być zmuszony do wyrzucenia
z tak błahego powodu.
Nie burząc już Twojej koncepcji dałbym te dwa miesiące na PZPR i Wigilię
edit: Poprawione
924 2.0 N/A - 83' Targa LM8U
Tor Poznań 2:04,992
Mapa Polskich Transaxli
QBAK - nowe części (i akcesoria) do Porsche
Edytowane przez Qbak dnia 18-12-2009 13:41 |
|
Autor |
Mammoth
Użytkownik
Dodane dnia 18-12-2009 11:58 |
|
|
Igor.. mamy zupełnie inne podejście do tematu. Ja nikogo nie faworyzuję i uważam, że każdy zainteresowany powinien dostać miejsce na swoją fotkę, a nie tylko określona grupa. Uzupełniając Twoją listę.. masz jeszcze dwa typy a co byś powiedział np na:
- Długi - piękne 928 (nie wspominając o 912)
- Porsche89 - impreza w Łazach to już dla wielu obowiązek
- Misiek26 - człowiek tysiąca tematów i miliona zdjęć - temat 931 i doprowadzenie czerwonego ze stanu w jakim nikt go nie chciał do stanu obecnego
- Przemek84 - zaangażowanie w przywrócenie 924S do świetności godne podziwu (chociaż w końcówce pary brakło )
- Jadak - piękne 924 - ogrom pracy + uratowane 944 (Witajcie w gronie zboczeńców® )
- Biłek i Zonabilka - wiele różnych inicjatyw (Pierwszy czwartek miesiąca itd)
- niedoceniony i zapomniany ( )Marecki - PZPR i Wigilia 924 to dzięki jego działaniom (oczywiście nie zapominajmy o iw13ko)
Można tak wiele osób wymieniać. Moim zdaniem każdy udzielający się na forum zasługuje na wyróżnienie (chyba można za to uznać foto w kalendarzu?). Każdy w taki czy inny sposób wnosi coś od siebie. Czym by było forum bez ludzi?
ps.
Nie róbcie ze mnie inkwizytora 924. Do wszystkiego i tak podchodzę z przymrużeniem oka, jednak czasem można spróbować zadbać o porządek na forum
ps.
Qbak napisał/a:
Nie burząc już Twojej koncepcji dałbym te dwa miesiące na PZPN i Wigilię
PZPN to chyba po 2012?
Porsche 924 78' (...)
"W Porsche psują się tylko dwie rzeczy: świece lub coś innego" |
|
Autor |
michal928
Użytkownik
Miejscowość: Raszyn
Data rejestracji: 20.10.06 |
Dodane dnia 18-12-2009 16:43 |
|
|
Hmmm... nic nikomu nie ukradlem. Igor - oczerniasz mnie! Nigdy nie mialem Czesiowego Zapaszku Kwiatuszkowego, a te 2 ktore wisza na lusterku to bialy zapach "Iveco Daily" ode mnie z firmy ktorym notabene obdarowalem kilka osob z forum...
Lusterka tez Ci nie ukradlem...
Nie jest milo czytac takie wypowiedzi.
924 `76, 928 S `83 MANUAL, 931 S2 `81 (turbo), Boxster 2,5 `98, 924 '85 - bedzie kiedyś wydmucha, Boxster S `00, Boxster 2,7 `04, 931 S1 `79, 924 `78 ex Ciachowóz, 996 C4 Cabrio `00, Boxster 2,7 `01, 944 Turbo `86, 996 Turbo `03, 944 S2 `87, Boxster `98
Naprawa Porsche i nie tylko - mechanika, elektryka, modyfikacje... zapraszam (508 11 55 54) www.porschepana.pl
Edytowane przez michal928 dnia 18-12-2009 16:47 |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Dodane dnia 18-12-2009 16:58 |
|
|
michal928 napisał/a:
Hmmm... nic nikomu nie ukradlem. Igor - oczerniasz mnie! Nigdy nie mialem Czesiowego Zapaszku Kwiatuszkowego, a te 2 ktore wisza na lusterku to bialy zapach "Iveco Daily" ode mnie z firmy ktorym notabene obdarowalem kilka osob z forum...
Lusterka tez Ci nie ukradlem...
Nie jest milo czytac takie wypowiedzi.
Ależ Michał - to był żart Czesiowy Zapaszek Kwiatuszkowy wisi sobie bezpieczny w moim aucie spokojnie - widzę że kompletnie źle odebrałeś
924S LeMans Targa '88
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
Marta
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 18-12-2009 17:35 |
|
|
Mammoth napisał/a:
ps.
Nie róbcie ze mnie inkwizytora 924. Do wszystkiego i tak podchodzę z przymrużeniem oka, jednak czasem można spróbować zadbać o porządek na forum
Gdyby nie Twoja walka o prawo i sprawie... eeee porządek, to forum pewnie byłoby jednym wielkim off topem
Co do kalendarza zaś uważam (a uwagi swe wnoszę na podstawie doświadczeń w organizowaniu różnych inicjatyw), że nie sprawdza się ustrój demokratyczny.
Im więcej głów - tym więcej pomysłów, przeważnie stojących w opozycji.
Najlepiej, jeśli osoby mające zdolności i możliwości, stworzyły - ze zdjęć znajdujących się w galerii lub dodanych do wątku Miśka - własne pełne wersje kalendarza, z których to w wyniku ankiety (ograniczonej czasowo), wyłoni się wersja zwycięska.
Ot i Komitet Centralny, którego wybór to kolejny problem, nie byłby już potrzebny
|
|