Autor |
RE: Pumbowa Srebrna Strzała (?) |
michal928
Użytkownik
Miejscowość: Raszyn
Data rejestracji: 20.10.06 |
Dodane dnia 19-01-2010 23:20 |
|
|
Ja po swojego jechalem w ciemno, i wiedzialem ze silnik jest uszkodzony. Nie zrazilo mnie to i jakos udalo sie go uruchomic. Fakt - auto bylo w miare atrakcyjne cenowo, ale i tak uruchomienie kosztowalo troche czasu i pieniedzy w wyniku czego wyszedlem finansowo podobnie jak ten egzemplarz (nie liczac roboty) ale czego sie nie robi dla takich motoryzacyjnych rodzynek - jest tego kilka w polsce.
Jedz, obejrzyj dokladnie auto i ewentualnie negocjuj cene. Wazne zeby nie bylo mocno bite - jak obcierki to nie przejmuj sie nimi.
Zbiornik paliwa mogl przegnic pod opaskami - bardzo czeste w 924 i wymienili na zwykly bo dostanie tego wiekszego jest bardzo trudne a w serwisie cena z kosmosu.
Powtarzam jeszcze raz - patenty sa niedopuszczalne i drastycznie zanizaja cene bo doprowadzenie auta do normalnego stanu sporo kosztuje. Silnik i skrzynia sa bardzo wazne.
Szkoda ze jest daleko bo wybralbym sie obejrzec go z toba.
924 `76, 928 S `83 MANUAL, 931 S2 `81 (turbo), Boxster 2,5 `98, 924 '85 - bedzie kiedyś wydmucha, Boxster S `00, Boxster 2,7 `04, 931 S1 `79, 924 `78 ex Ciachowóz, 996 C4 Cabrio `00, Boxster 2,7 `01, 944 Turbo `86, 996 Turbo `03, 944 S2 `87, Boxster `98
Naprawa Porsche i nie tylko - mechanika, elektryka, modyfikacje... zapraszam (508 11 55 54) www.porschepana.pl |
|
Autor |
Marko84s
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 22.01.09 |
Dodane dnia 19-01-2010 23:39 |
|
|
Łatwo powiedzieć tym którzy rzekomo akurat kasy nie mają Bierz GO bo turbo jest coraz mniej. Auto poprostu nie jest ideałem a cenę ma nie małą kolega się waha i dobrze bo wydać kasę i się potem z tym autem bujać to każdy potrafi. Jeśli ta opowieść kolegi który 2 lata temu oglądał to auto jest prawdziwa to naprawdę mam wątpliwości czy chciałbym żeby ktoś komu dobrze życzę je kupił.
Nie wiem czy zauważyliście że Pumba napisał korozji prawie brak co znaczy że jakieś ślady są, a w zestawieniu z informacją że auto było niedawno malowane nie wróży dobrze. mniejsza o to że miało jakieś elementy wymieniane i szpachlowane bo to akurat norma w starszych autach zawsze jakieś tam przygody były.
Martwi też że auto jest kupione, ściągnięte i naprawiane w PL z zamiarem sprzedaży i to już ponad 2 lata temu i przez cały ten czas jest na sprzedaż i nikt się na nie nie zdecydował. Może to przypadek a może poprostu auto nie jest tego warte.
Pumba mając już tyle informacji (z czego obecny właściciel przekazał niewiele) możesz sobie skalkulować czy warto i nikt cię nie przekona na TAK lub na NIE to zależy od Ciebie są tacy co krzyczą żeby go brać a nawet go nie widzieli dla mnie to bez sensu.
Ja powiem od siebie że mi się auto nie podoba i już podawałem czemu nie podoba mi się kolor, brzydka tapicerka w dodatku poniszczona na fotelach, nie pasujące do auta felgi.
Sam rozglądam się za autem do kupienia i wiem już że będzie to albo 924turbo albo 924S auto kupię na 95% w Niemczech za 4000-5000 euro jak dla mnie w Polsce nie ma i nie będzie w sprzedaży auta które mógłbym kupić.
Na chwilę obecną mam na oku ten egzemplarz z linka poniżej niestety środki na zakup auta planuję skompletować za około 1,5roku i może auto na mnie nie poczeka zresztą nie będę miał za złe jeśli ktoś z was je kupi lub może kolega Pumba
924turbo
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?id=120361726&__lp=5&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=20100&makeModelVariant1.modelId=10&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&vehicleCategory=Car&segment=Car&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=NO_EXPORT&customerIdsAsString=&lang=de&pageNumber=4
co prawda nie czytam po Niemiecku, ale auto nie wygląda na takie które wymaga odrestaurowania no i te zestawienie kolorów jest poprostu obłędne tapicerka w niezłym stanie i w jedynym słusznym kolorze prześliczny brąz.
teraz już pozostaje tylko czekać na finał tej historii z tym srebrnym cudem, a Pumbie życzę szybkiego odnalezienia tego jedynego 924
Edytowane przez Marko84s dnia 19-01-2010 23:42 |
|
Autor |
Porsche_fan
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 19.01.10 |
Dodane dnia 20-01-2010 10:19 |
|
|
dla potwierdzenia np. prawego boku wez Pumba sprawdz prawe drzwi od strony wewnetrznej(poprostu przechyl troche boczek tapicerki - ujrzysz zielone drzwi) - ciekawe czy wlasciciel juz zakleil ten boczek nei dajac mozliwosci wgladu w kolor drzwi czy jeszcze nie.
ps: odnioslem wrazenie ze auto nigdy nie stalo w garazu a do niego bylo wstawiane tylko jak przyjezdzal kupujacy. Niby wlasciciel zrobil nim 300km od 3lat i o dziwo akurat jak ja przyjechalem to wjezdzal do garazu hehe.
aha ja to auto ogladalem gdzies z 2.5roku temu a wlasciciel ma je chyba od 3lat. Zaczol je sprzedawac odrazu po zrobieniu lakieru nie wiem moze ze 3-4msc je mial?typowo pod sprzedaz...
Edytowane przez Porsche_fan dnia 20-01-2010 10:21 |
|
Autor |
tetsumaru
Użytkownik
Miejscowość: Łódż
Data rejestracji: 17.11.09 |
Dodane dnia 20-01-2010 12:36 |
|
|
Znależć trzydziesto letnie porsche nie lakierowane i nie klepane to raczej czysta abstrakcja ... Pumba ! Skorzystaj z wiedzy nabytej tutaj o tym turbo , na pewno pomoże ci to jeszcze trochę zbić cenę . Może jak ostro potargujesz sie z kolesiem to zejdzie do tych 12 kpln .... |
|
Autor |
PIeszczoH
Użytkownik
Miejscowość: Piaseczno
Data rejestracji: 07.04.06 |
Dodane dnia 20-01-2010 15:03 |
|
|
nawet to auto za 5700 Euro nie jest super nie wiadomo jakie.
deska popękana, ciężka sprawa, a tylna szyba też nie jest oryginalna - skąd taki wielki spoiler... chyba z 951 albo S2...
auto fajne, ale cena też drastycznie inna, blisko 2 razy tyle.
SPRZEDAM:
ORYGINALNE ZESTAWY FILTRÓW 924S/944/S/S2/968
http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=11740
Przewody Paliwa:
http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=9843#post_149432
Tarcza sprzęgła 924S/944/S2 http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=6169#post_93610
rurka do nagrzewnicy 944: http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=6127
element wybieraka przy skrzyni http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=5936
tłoki 2,7 http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=5970
stab 20mm http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=5239#post_78519
Rolka napinająca rozrządu 24s/44 http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=6291
KUPIĘ:
mocowania/uchwyty spoilera przód 944/944S http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=6186
ZAMIENIĘ - BŁOTNIKI 944 I EU na BŁOTNIKI 944 I US
Szukam:
http://924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=17&thread_id=6071#post_92228
SZUKAM ZDROWEGO 924S - może mieć korbę co wyszła bokiem, albo być niekompletna, ważne żeby buda była prosta bez tony szpachli i korozji.
Garbus '60 - skończył w rękach Porsza
Pumba
Użytkownik
Miejscowość: Gdańsk
Data rejestracji: 06.12.09 |
Dodane dnia 20-01-2010 17:50 |
|
|
Powiem Wam tak - nie chcę tego robić na chama.
Nie przejmuję się małymi stłuczkami - byle buda była prosta. Wręcz chciałbym mieć coś, na czym mogę zjechać z ceny, nie ukrywam.
Teraz mam kupę pracy, do tego zaczęła się maniana na studiach, więc na moment muszę się skupić na czym innym.
Co do zbiornika - czytałem gdzieś ze dwie specyfikacje 924 turbo i w obu opisywanych modelach był zbiornik 62L. Oba to były Turbo S1, może dopiero S2 miało 80L zbiornik?
|
|
Autor |
Pumba
Użytkownik
Dodane dnia 23-01-2010 16:52 |
|
|
No więc - przyjdzie mi prawdopodobnie zakończyć ten wątek dziś
Byłem oglądać drugi raz - sorry, Hades znów nie byłem prawie do końca pewien, czy wyjazd wypali, później byłem w pracy i brak dostępu do sieci nie pozwolił mi się z Tobą skontaktować...
Pokuszę się jednak o obiecany dokładniejszy opis. Auto stało w garażu.
Turbo mimo tego, że było lakierowane 3 lata temu, a później nie jeździło, ma drobne babole gdzieniegdzie. Nie jest to lakier idealny. Szpachla obecna na drzwiach i błotnikach przednich, choć po lakierze słabo to widać. Z blacharki najbardziej obrywa nadkole przy turbinie - wiadomo, wielka turbina gorąca, blacha słabo osłonięta przed taką temperaturą, 32 letnie auto, wszystko robi swoje. Trzeba by wyjąć silnik, zakonserwować, osłonić czymś przed ciepłem. Spawana podstawa akumulatora. W elektryce już kilka rzeczy siada (nie świeci lewy reflektor, słabo działa wskaźnik temperatury, wskaźnik ładowania zaniża wartość), trzeba by wszystko zdjąć, wyczyścić, podłączyć według schematów. Felgi turbo fajne, ale też już nie idealne. Decha rozdzielcza - tylko jedno pęknięcie.
Teraz to, co najbardziej nas przy oględzinach poruszyło - wskazanie ciśnienia oleju. Przy letnim silniku - 5 bar, niby norma, ale po przygazowaniu za szybko spadało, przynajmniej według mojego Ojca. Ewentualne wycieki w turbo... Nie wróży nic fajnego. Nie zaskoczył od razu - rozrusznik chwilę pokręcił, zanim Prosiątko zagadało, przy czym dopiero po kilku sekundach zaczął działać miarowo.
Cóż, pierwsze, co padło z ust mojego Ojca po oględzinach: "Nie jest tyle wart".
Mimo to, wziąłbym go, ale nie za 15 tysięcy. Za 13. Auto przecież nie ma historii z przed podróży do Polski - kto wie, co tam siedzi...
Ale, jak to właściciel powiedział: 3 tysiące są warte felgi, a za 10 tysięcy to można kupować, ale zwykłe 924 w takim stanie. Cóż, skoro tak twierdzi
W każdym razie, cena nie podlegała negocjacji.
Z ust właściciela usłyszałem też, że ponoć jest ktoś z Będzina mocno zainteresowany tym pojazdem i nawet nie musi go oglądać - w końcu transport w obrębie Polski jest darmowy (choć skłaniam się ku stwierdzeniu, że jakaś pospolita socjotechnika tu zadziałała).
Tak wygląda sytuacja na tę chwilę. Jeszcze się wciąż zastanawiam, ale skutecznie ostudzono moją głowę. Chyba zacznę szukać jakiejś eSki, może mojego równolatka?... Musi być srebrna, co by wątek kontynuować w przyszłości
|
|
Autor |
igor
Użytkownik
Miejscowość: waw / lbn
Data rejestracji: 15.11.06 |
Dodane dnia 23-01-2010 17:10 |
|
|
Pumba - 924 Mr Nemo też jest srebrne
a tak na poważnie - czemu nie to auto? przynajmniej wiesz co siedzi, oszczędzisz sobie wielu kosztów. a blacharki wcale nie trzeba robić za 10k zł...
924S LeMans Targa '88
924S LeMans Targa '88 - projekt
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
Pumba
Użytkownik
Dodane dnia 23-01-2010 17:17 |
|
|
Zastanawiam się nad autem Mr Nemo, ale wszystkie manewry wymagające wyjazdów dalekich muszą na razie zaczekać Przynajmniej do połowy lutego...
|
|
Autor |
Qbak
Użytkownik
Miejscowość: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Data rejestracji: 03.08.07 |
Dodane dnia 23-01-2010 17:25 |
|
|
Jeździłeś nim? Czy nawet do tego się auto nie nadawało?
Dla mnie ten przypadek wygląda tak. Ktoś kupił to auto kilka lat temu,
dołożył felgi, ale nawet nie zarejestrował... Warte jest tyle za ile je koleś
kilka lat temu kupił. Wygląda, że w tym aucie będzie wszystko do zrobienia.
Jeżeli silnik jest ok, to ciekawe jak trzyma się skrzynia. Kto odważny weźmie?
924 2.0 N/A - 83' Targa LM8U
Tor Poznań 2:04,992
Mapa Polskich Transaxli
QBAK - nowe części (i akcesoria) do Porsche |
|
Autor |
Pumba
Użytkownik
Dodane dnia 23-01-2010 17:57 |
|
|
Przejechać? Żartujesz... Auto stoi na letnich kapciach, w zasypanym śniegiem muzeum w środku zadupia Nie mam pojęcia, jak skrzynia poza tym, że jedynka i wsteczny wchodzą To jest kot w worku. Chociaż wciąż bardzo kuszący
|
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07 |
Dodane dnia 23-01-2010 19:36 |
|
|
Letnie opony to nie problem, ale właściciel pewnie padłby na zawał jakby ktoś auto teraz próbował ja tam czerwonym ostatnio śmigałem bez najmniejszych problemów na letnich... a na dworze -10st. W zielonym mam zimówki ale czy jeździ się na nich lepiej... sam nie wiem.
Wydaje mi się, że autko mr-nemo jest bardzo dobrą alternatywą chociaż nie kupuje się kota w worku, który potem może kosztować drugie tyle, bo o czasie na załatwienie niektórych części to nawet nie wspomnę. Mi zdobycie całego kolektora wydechowego od 931 zajęło jakieś 8 miesięcy!! A są rzeczy których szuka się znacznie dłużej.
Życzę powodzenia w znalezieniu prosiaczka, tak żeby nie było z nim problemów, bo przy Twoim buddżecie to spokojnie kupisz porządne 924 czy nawet 924S, które powinno wytrzymać jeszcze parę latek bez większych problemów
było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(
924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części
Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli |
|
Autor |
Qbak
Użytkownik
Miejscowość: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Data rejestracji: 03.08.07 |
Dodane dnia 23-01-2010 19:57 |
|
|
Jakbyś szukał nadal 924S to jest jedno na forum godne polecenia. Auto brata Juhy,
temat znajdziesz w giełdzie. Nie wiem czy może już ktoś nie kupił, bo dawno nie
było update Auto godne polecenia.
924 2.0 N/A - 83' Targa LM8U
Tor Poznań 2:04,992
Mapa Polskich Transaxli
QBAK - nowe części (i akcesoria) do Porsche |
|
Autor |
hades307
Użytkownik
Miejscowość: Freie Stadt Danzig
Data rejestracji: 02.01.08 |
Dodane dnia 24-01-2010 10:53 |
|
|
hm no to muszę się sam tam wybrać i go obejrzeć
bo widziałem kilka ich samochodów i tamte były idealne
ale z drugiej strony oni je kolekcjonują więc dziwi że jednego chcę sprzedać
może rzeczywiście coś z nim nie tak
1978
1979
szukam rocznika '80
There is a fine line between hobby and mental illness
-Welcome to the Other Side |
|
Autor |
Pumba
Użytkownik
Dodane dnia 24-01-2010 11:00 |
|
|
To nie jest auto robione przez ludzi z Galerii VW. Ono tylko tam stoi, bo właściciel samochodu zna właściciela muzeum...
Poza tym, Hades - tak jak pisał właściciel - wymieniane były kopułka, palec, rozrząd, przewody WN, filtr paliwa. Do tego amortyzatory i tarcze. A, i zakupione te sławetne felgi.Pakiet podstawowy w zasadzie. Lakier kładziony za jakąś przysługę, a facet spawał tylko podstawę akumulatora.
Edytowane przez Pumba dnia 24-01-2010 11:06 |
|
Autor |
igor
Użytkownik
Miejscowość: waw / lbn
Data rejestracji: 15.11.06 |
Dodane dnia 25-01-2010 06:33 |
|
|
Qbak napisał/a:
Jakbyś szukał nadal 924S to jest jedno na forum godne polecenia. Auto brata Juhy,
temat znajdziesz w giełdzie. Nie wiem czy może już ktoś nie kupił, bo dawno nie
było update Auto godne polecenia.
no faktycznie zapomniałem o tym aucie. bardzo przyzwoita eSka! fajna, kompletna, ładnie jeździ! Widziałem, szczerze polecam!
924S LeMans Targa '88
924S LeMans Targa '88 - projekt
ex 924S Targa US '87
ex 924S Targa '86
ex 924 '76 |
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07 |
Dodane dnia 25-01-2010 18:31 |
|
|
http://paa.pl/porsche_924_turbo-170414347.html
Lub:
http://paa.pl/porsche_924_turbo-134169386.html
A tak sobie wygrzebałem... ciekawe skąd taka zmiana ceny skoro autko jakby nic się nie zmieniło... dalej wygląda w środku tak sobie, i coś z elektryką nie domaga.
było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(
924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części
Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli |
|
Autor |
Pumba
Użytkownik
Dodane dnia 25-01-2010 19:01 |
|
|
Teraz się pokuszę o zacytowanie sprzedawcy: 'Za te 15 tysięcy i tak sprzedaję ze stratą'
Chciałbym na wszystkim tak tracić...
|
|
Autor |
Dlugi
Użytkownik
Miejscowość: Lublin i okolice.
Data rejestracji: 05.02.06 |
Dodane dnia 25-01-2010 19:19 |
|
|
Witam,
dzwoniłem do gościa w 2007r. chciał 5500zł!!! ja miałem 5000zł i nie chciał się zgodzić.
Czyli auto poszło za około 5500zł!
Pozdrawiam
Porsche & ? |
|
Autor |
Marko84s
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 22.01.09 |
Dodane dnia 25-01-2010 19:41 |
|
|
Po tych rewelacjach wszystkich już chyba nikt go nie weźmie. Auto jest w sprzedaży już prawie 3 lata i przez ten czas nie znalazł się nikt kto by je chciał zatrzymać. |
|