Autor |
RE: Kalendarz 2012 |
Pulka924
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 05.06.09 |
Dodane dnia 27-12-2011 13:55 |
|
|
Zdjęcia którymi dysponowaliśmy pochodziły głównie z galerii Andrew (które udostępnił na początku wątku i które cierpliwie dosyłał nam w dużej rozdzielczości), zasobów własnych oraz z kilku fotek przesłanych na maila.
Niestety do druku można oddać tylko zdjęcia "duże" - obrazowo około 5 MB wielkości.
Ponadto żaden zawodowy fotograf nie chciał nam niestety (nawet odpłatnie) udostępnić swoich fotek naszych aut. A próbowaliśmy je zdobyć... Fotki w internecie są robione przez zawodowców, obrabiane przez profesjonalistów w PhotoShopie i nie zawsze pokazują rzeczywistość
w odróżnieniu od naszych
Może kolejna odsłona kalendarza zbierze więcej materiałów z których będzie można poskładać coś bardziej "profi" ale w tym roku mieliśmy mały wybór.
Edytowane przez Pulka924 dnia 27-12-2011 13:55 |
|
Autor |
Cyryl
Użytkownik
Miejscowość: Sandomierz
Data rejestracji: 02.11.10 |
Dodane dnia 27-12-2011 14:00 |
|
|
cześć kilka słów o 'dużym'.
co do szaty graficznej też uważam, że jest mówiąc oględnie skromna, ale może to i lepiej- jest neutralnie i 'bezpiecznie" i znacznie to lepsze niż odważne "pojechanie po bandzie'- zwłaszcza przy sporym zainteresowaniu (czyt. nakładzie)- większe prawdopodobieństwo, że trafi się w gusta forumowiczów. Neutralnie w tym przypadku=ok.
Nieco też się dziwię, że aż 5 miesięcy to samochody inne niż 924/944. Dziwię się tym bardziej, że np. lipiec to zdjęcie nieostre i.. no właśnie.. podobnie z kwietniem, tutaj jest po bandzie. Czerwiec i listopad też są bez mówiąc delikatnie nieciekawe, nie widzę tu absolutnie nic interesującego. Ale w porządku. Styczeń, luty, maj- są super, i fajnie, gdyby dalej to podobnie pociągnąć. Ugryzę się w język i nie wysnuję mojej teorii nt. klucza kwalifikacji zdjęć do kalendarza. Jednak jeśli zainteresowanie było duże -tzn. napłynęło 'morze fotek" nie wierzę, by naprawdę rozmazane nicniemówiące nijakie foty z toru (bez kontekstu, pazura i pomysłu) musiały koniecznie widnieć w projekcie.
ps. Tomku, też wysłałem kilka zdjęć, nie czuję się pokrzywdzony Tak czy inaczej-dzięki
ps. co do rozmiaru zdjęć- na żaden konkurs nie przesyła się plików w pełnym wymiarze ale udostępnia się ich wglądówki. Myślę, że wielu wysyłających zdjęcia wzięło to pod uwagę, także by nie zapychać Wam skrzynki morzem swych propozycji. W przypadku gdy zdjęcie jest wybrane do publikacji- Organizator informuje o tym uczestnika w mailu i prosi o wysłanie zdjęcia w pełnym wymiarze. To oczywista i powszechnie stosowana praktyka.
edit:
Nie sprowadzajmy rzeczowej wymiany zdań do retoryki "nie pasuje-zrób sobie własne" . Oczywiste jest, że wszystkim nie sposób dogodzić, ale jeśli wniosków na przyszłość nie wyciągnie się żadnych, to będzie to ostatni kalendarz. (bo kto za rok się podejmie?) Projekt projektem, ale założenia +- "czego" w kalendarzu się spodziewamy powinno się przedyskutować publicznie. Przecież to.. dla nas wszystkich.. i pod tym względem rozumiem Miśka.
Olo-nie śmiem mieć i nie mam najmniejszych uwag co do faktu, że nie skorzystaliście z mojego skromnego materiału. To zrozumiałe i nie wymaga dalszego komentarza.Jest ok.
edit2, zatem:
1M, 0D
Edytowane przez Cyryl dnia 27-12-2011 15:46 |
|
Autor |
KRAZ
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 10.05.06 |
Dodane dnia 27-12-2011 14:49 |
|
|
nikt nikomu nie broni zrobić arcydzieła. Popracujcie trochę, pozbierajcie fotki, poświęćcie swój czas, i wrzućcie projekty. Jaki problem? będą lepsze to "pojadą" do druku.
a może każdy sobie zrobi swój? Zrobimy zawody czyj ładniejszy? koszt takiego na allegro to chyba z 50zł
. |
|
Autor |
tona
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 27-12-2011 14:56 |
|
|
Hmm a moze lepiej jak wszystko ''trwa dwa lata'' mniej kwasow i problemow- tak jak Kononowicza- ''zeby nic nie bylo'' i wtedy jest super 911ble 944ble, moze dac jedno 924 z dwunastu ujec i najlepiej z "czeskiego kluby" zeby nikt nie czul sie wyrozniony.
924'82bylo 944S2'90bylo 944TS'89bylo 944TScup'88bylo 968turboS- |
|
Autor |
Olo924
Użytkownik
Miejscowość: Kraków / Warszawa
Data rejestracji: 04.02.06 |
Dodane dnia 27-12-2011 15:01 |
|
|
http://www.sendspace.com/file/4d4tb9
mała poprawka - tu jest właściwa finalna wersja dużego ...
dni tygodnia będą dopisane jeszcze dziś.
nie chodzi mi Cyryl o to żeby wysyłac zdjęcia w pełnej wielkości od razu ale zdjęcia wysłało zaledwie kilka osób, nie wszystkie się nadawały - nie będę sie tłumaczył - Twoje zdjęcia nie pasowały nam do koncepcji kalendarza mimo że są bardzo ładne, ale nadają się moim zdaniem do kalendarza który cały będzie w takiej formie. Mieliśmy trochę inny pomysł tego kalendarza.
924 '78
944 '83
Każdy kilometr przejechany nie Transaxlem, to stracony kilometr.
Jeder Kilometer ohne Transe ist ein verlorener Kilometer ... |
|
Autor |
Olo924
Użytkownik
Miejscowość: Kraków / Warszawa
Data rejestracji: 04.02.06 |
Dodane dnia 27-12-2011 15:07 |
|
|
poproszę o potwierdzanie zamówień - na polemike nie bardzo jest czas, bo 2012 za pasem a tak poszłoby już do druku.
924 '78
944 '83
Każdy kilometr przejechany nie Transaxlem, to stracony kilometr.
Jeder Kilometer ohne Transe ist ein verlorener Kilometer ... |
|
Autor |
devilyn
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 10.06.06 |
Dodane dnia 27-12-2011 15:43 |
|
|
Projekt jest stosunkowo prosty i mnie też się średnio podoba ale cieszy mnie to, że wkońcu wydacie swój pierwszy kalendarz. Ciężko jest zadowolić kilkadziesiąt osób sposobem doboru zdjęć dlatego wg mnie w przyszłym roku powinno się zrobić głosowanie na forum, które zdjęcie trafi do kalendarza, a które nie. Oddawałoby się głosy na zdjęcia z sezonu poprzedzającego kalendarz (np. z 2012 do kalendarza na 2013), a nie archiwalne. Byłaby to też motywacja dla użytkowników do dbania i pimpowania samochodów i oczywiście do fotografowania w ciekawych miejscach itp.
Powracając do bieżącego kalendarza, to ja się decyduję na 1m i 1d tak jak deklarowałem wcześniej. |
|
Autor |
drwal
Administrator
Miejscowość: Opole
Data rejestracji: 03.02.06 |
Dodane dnia 27-12-2011 16:05 |
|
|
1d1m tak jak było.
Jak dla mnie całokształt 3/10
Jest: 924S '86, 928 '79, 928S '80, 928 S3 '86
Było: 924 '77, 924 '77, 924 '77, 924 '80, 931 '80, 924 '83, 924 '84, 944 '83, 944 '84, 924 '85, 944 '85 , 928 S4 '87 |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 27-12-2011 16:32 |
|
|
chipis napisał/a:
(...) Autorom, którzy poświęcili swój czas należy się możliwość kreowania własnego pomysłu. Jeśli Gotka, Ciachu i Pilatus akceptują, to myślę można to oddać do druku
"(...)Ustaliliśmy, że powinniśmy być konsekwentni - kalendarz miał być dziełem forumowiczów i takim powinien pozostać. Oznacza to, że nie powinniśmy wpływać (a przynajmniej nie jakoś znacząco) na jego wygląd. Kalendarz ma swoich autorów, którzy włożyli sporo wysiłku w pomysł, projekt, dobór zdjęć itd. a przed nimi jeszcze proces produkcji. Niech gloria chwały lub niebyt
porażki obciąży Ich konto :-). Tak na prawdę to sukcesem będzie już samo wydanie kalendarza."
Powyższy tekst to fragment korespondencji między Adminami, a Autorami (dżizas... co za podział, ale nie potrafię tego ująć inaczej ).
Wkleiłem to, by wszyscy forumowicze mieli jasność co do tego, że staramy się być maksymalnie "transparentni" i nie chcemy w żaden sposób wpływać ani na zawartość kalendarza, ani na proces jego produkcji (no może poza wprowadzaniem niezamierzonych opóźnień ). Byliśmy tak skrajnie i ortodoksyjnie transparentni, że... nie wysłaliśmy ani jednego zdjęcia do kalendarza!!!
Nie ma tu żadnych "akceptacji", ani "odrzuceń". Zarezerwowaliśmy sobie jedynie prawo całkowitego weta, gdyby kalendarz zawierał... no nie wiem... np. zdjęcia Panów w kostiumach "pasha" (i tyle miał wspólnego z Porsche).
Ja nadal biorę tyle sztuk, ile zadeklarowałem.
pzdr
jacek (pilatus)
Edytowane przez pilatus dnia 27-12-2011 16:34 |
|
Autor |
Mirek
Użytkownik
Miejscowość: Radom
Data rejestracji: 18.04.09 |
Dodane dnia 27-12-2011 18:20 |
|
|
Zadeklarowałem 1duży i 1mały.
Jeżeli to nie problem poproszę tylko 1duży.
944 S |
|
Autor |
Andrew
Użytkownik
Miejscowość: Niegowonice, woj. śląskie, blisko Łazy
Data rejestracji: 30.10.09 |
Dodane dnia 27-12-2011 18:59 |
|
|
Ja trochę podbijam. Poproszę 1d i 2m. Proszę o zamieszczenie ceny i linka do pdf'a w pierwszym poście. Będzie łatwiej znaleźć.
Andrew
924S US '87 2.5 M44.07
944 '88 LY7U
Był Boxster '97 2.5 M96.20 L92U
Był 944 '88 2.7 M44.11 LY7U M220 |
|
Autor |
Andrew
Użytkownik
Miejscowość: Niegowonice, woj. śląskie, blisko Łazy
Data rejestracji: 30.10.09 |
Dodane dnia 27-12-2011 19:00 |
|
|
Nie ukrywam, że jeszcze trochę pracy przed Wami. Produkcja, Dystrybucja, Gwarancja , Reklamacja itd.
Andrew
924S US '87 2.5 M44.07
944 '88 LY7U
Był Boxster '97 2.5 M96.20 L92U
Był 944 '88 2.7 M44.11 LY7U M220 |
|
Autor |
Mammoth
Użytkownik
Miejscowość: woj. lubelskie
Data rejestracji: 13.03.08 |
Dodane dnia 27-12-2011 19:09 |
|
|
Olo924.. Wszystko ładnie pięknie tylko nie wzięliście pod uwagę dwóch rzeczy:
1. Kalendarz zazwyczaj znajduje się w miejscu widocznym i dobrze by było gdyby wyglądał chociaż na tyle przyjemnie aby można go było powiesić/postawić w miejscu innym niż garaż/warsztat czy piwnica. To co zrobiliście jest raczej kiepskie i trudno wypowiadać się na temat jakiejkolwiek jakości. Chyba że chodzi o bylejakość lub nijakość. Wtedy punktacja będzie wysoka.
2.To ma być dla ludzi i niech się chociaż kilku osobom spodoba. Przez miesiąc w tajemnicy realizowaliście plan, który niezbyt się udał, bo czegoś najwyraźniej zabrakło (czasu, chęci, talentu, pomysłu). Bardzo podobne kalendarze do Waszego "projektu" można było kiedyś za darmo dostać na BP. Jedna strona - jedno auto i ogólnie bieda z nędzą.
Dlaczego jest tak bardzo monotematyczny? Nie każdego interesuje zabawa na torze ale na pewno każdy chciałby zobaczyć swoje auto w takim kalendarzu. W tym przypadku w niczym nie pomoże opcja "personalizacji". Jakby to wyglądało: 11 aut na torze a jedno w lesie, bo akurat fota była fajna. Tragedia.
Nie lepiej byłoby użyć większej ilości zdjęć? np:
Porsche 924 78' (...)
Porsche 924 78' (już nie ma)
"W Porsche psują się tylko dwie rzeczy: świece lub coś innego"
Mammoth dodał/a następującą grafikę:
Edytowane przez Mammoth dnia 27-12-2011 19:10 |
|
Autor |
Pumba
Użytkownik
Miejscowość: Gdańsk
Data rejestracji: 06.12.09 |
Dodane dnia 27-12-2011 19:36 |
|
|
Ja moje zamówienie podtrzymuję. 2D, 1M
Osobiście wolę też kalendarz z ludźmi i ich Porsche, niż z samymi Porsche. Bo ludzie tworzą klub, a nie tylko samochody ich łączą. Zarówno na forum, jak i na zlotach. Problem tych 'tylko na forum' jest taki, że ciężko ich uchwycić w kadrze z innymi
Panowie podjęli się zrobienia kalendarza na rok 2012. Nie chcieli za to ani grosza, poświęcili temu tyle czasu, ile się udało. Oczywiście - profesjonalny grafik i fotograf zrobiliby to może w tydzień, siedząc przy tym po 6 godzin dziennie. A i do ich pracy byłyby uwagi i komentarze. I byłoby i tak z 6-7 wersji.
Proponuję zacząć zbierać materiał na następny rok już teraz, wtedy możemy sobie w sierpniu zorganizować konkurs fotek i przez pół roku wybrzydzać do woli A na końcu i tak znajdą się tacy, którym się nie spodoba
|
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07 |
Dodane dnia 27-12-2011 20:06 |
|
|
Mammoth właśnie Ciebie tutaj brakowało i szczerze te dwa projekciki wyglądają jednak dużo lepiej Chociaż nawiązanie kolorem dolnego pasa do koloru auta... było oki.
Nie będę pytał ile czasu to robiłeś?
To jak z tą personalizacją w zaproponowanej pierwotnie wersji?
Przyznam że chciałem jeden duży i mały dla siebie a reszta na prezenty, ale jak pisał QuoVadis924 z podstawową wersją troszkę się to z celem mija... a szkoda.
Projekt jest dobry i na pewno wart dopracowania
było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(
924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części
Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli
Edytowane przez Misiek dnia 27-12-2011 20:13 |
|
Autor |
Lamer
Użytkownik
Miejscowość: Podbeskidzie
Data rejestracji: 29.05.11 |
Dodane dnia 27-12-2011 21:48 |
|
|
Ja jak najbardziej podtrzymuje swoje zamówienie i czekam na szczegóły dystrybucyjne.
Autorom chciałem gorąco podziękować za "wzięcie sprawy w swoje ręce" szczególnie w okresie gdy chyba nikt aktywny zawodowo na nadmiar wolnego czasu nie narzeka.
Na forum pojawia się sporo inicjatyw ale najczęściej gasną jak płomień bo...No właśnie bo trzeba w nie włożyć sporo pracy, wolnego czasu a niejednokrotnie pewnie i własnych pieniędzy
Ja traktuję ten kalendarz jako MK I i mam tylko nadzieje, że gdyby doszło do realizacji kolejnych Ci którym się chce nie zniechęcą się niekoniecznie przychylnymi opiniami.
Kolejne z pewnością będą jeszcze lepsze o ile powstaną
Pozdrawiam
911 F
911 G
928 S |
|
Autor |
cichy
Użytkownik
Miejscowość: Płock
Data rejestracji: 27.11.08 |
Dodane dnia 27-12-2011 22:48 |
|
|
Bez wchodzenia w dyskusje
Poprosze o 2 duże i 1 mały
944 T 90r. - "Rothmans"
944 T 86r. |
|
Autor |
Roque
Użytkownik
Miejscowość: Żory
Data rejestracji: 11.04.11 |
Dodane dnia 27-12-2011 23:36 |
|
|
Nareszcie
Dla mnie ta cała dyskusja jest trochę bez sensu, ale nie dało się jej uniknąć. "A mi się nie podoba...", "A ja bym wybrał inne zdjęcie...", "A moim zdaniem powinno to być tak...". Mogę to zrozumieć bo gust każdy ma swój i nie ma co gadać, ale stwierdzenia idące w kierunku "Zrobiłbym to lepiej..." to mnie przyprawiają o białą gorączkę! Jak ktoś tak mówi to dlaczego nie ruszył czterech liter i nie zrobił tego lepiej, szybciej itd.?!? Bardzo mi się spodobał pomysł kalendarza od pierwszego post i nawet nie interesowało mnie jak będzie wyglądał, nieważne, chciałem go po prostu mieć. Może i dlatego, że lubię takie rzeczy, indywidualne dla Nas (jeśli mogę z tak krótkim stażem zaliczyć siebie do tej społeczności), rzeczy których nie ma nikt poza nami. Zawsze miło spojrzeć na kalendarz i zobaczyć na zdjęciu kogoś znajomego/ znajomy samochód. Na pewno będzie to pamiątka, bo chyba nikt nie ma w planie wyrzucić kalendarza na koniec grudnia 2012.
Ok, koniec pisania głupot
Podsumowując, cieszę się niezmiernie, że autorzy podjeli temat i doprowadzają go do końca. Dzięki za poświęcenie czasu i energii!
Aktualizacja zamówienia: 3 x duży i 2 x mały
Pozdrawiam,
Porsche 924 / 1980r / Cabrio
Subaru Impreza GT / 1998r / Nardi Torino
Karmann Ghia '69 ...odbudowa |
|
Autor |
Misiek
Użytkownik
Miejscowość: Jelenia Góra
Data rejestracji: 16.05.07 |
Dodane dnia 28-12-2011 06:19 |
|
|
A to nie Twoje cabrio tam na pierwszej stronie czasami?
Propozycja mammotha jest bardziej "społeczna" i dałaby szansę na jakieś lepsze rozgryzienie tematu. Kartki zmienia się co miesiąc - fajnie byłoby popatrzeć na coś więcej. Nie wierzę, że nie było dobrych zdjęć - bo wygląda jakby wszystkie wybrane zostały z jednej imprezy normalnie. Żadnych dziewczyn/modelek... a 911 daliście
było:
924 Turbo (931'82) - Ihasa green metallic niestety ... Odjechało w świat ;-(
924'81 - Alpinweiss - ponoć gdzieś jeździ koło Wrocławia
924'77 - RHD - Poszło na części
Lista turbo prosiąt w PL
Mapa Polskich Transaxli
Edytowane przez Misiek dnia 28-12-2011 06:22 |
|
Autor |
Marta
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 27.06.06 |
Dodane dnia 28-12-2011 08:01 |
|
|
Mammoth napisał:
Nie lepiej byłoby użyć większej ilości zdjęć? np:
[...]
Misiek napisał:
Propozycja mammotha jest bardziej "społeczna" i dałaby szansę na jakieś lepsze rozgryzienie tematu. Kartki zmienia się co miesiąc - fajnie byłoby popatrzeć na coś więcej. Nie wierzę, że nie było dobrych zdjęć - bo wygląda jakby wszystkie wybrane zostały z jednej imprezy normalnie. Żadnych dziewczyn/modelek... a 911 daliście
Plan genialny w swej prostocie.
Szkoda tylko, że ani Ty z głową pełną pomysłów na całokształt ani Mammoth z zaprezentowanymi umiejętnościami nie macie ochoty sami się za to zabrać.
Krytykować każdy Polak potrafi, ale dać coś od siebie to już zdecydowanie gorzej.
Edit;
@ Mammoth: czy przypadkiem w Twojej propozycji na stronę kalendarza nie figurują zdjęcia li tylko z imprez?
Edytowane przez Marta dnia 28-12-2011 08:15 |
|